Blog

Tidlige tegn på forår for den nordiske datacenterindustri

Den 17. januar sænkes energiafgiften for svenske datacentre. Samtidig begynder en gradvis reduktion af den såkaldte PSO afgift på elektricitet i Danmark. Det betyder, at de nordiske lande vil blive et endnu mere attraktivt sted for datacenterindustrien.

Af: Peder Bank

Den danske regering blev afvist af Europa-Kommissionen - den såkaldte PSO-afgift overtræder EU skatteret og skal afvikles. Afviklingen begynder i 2017, og afgiften vil gradvist blive reduceret i løbet af en femårig periode. Dette vil føre til reducerede driftsomkostninger for datacenterbranchen i Danmark.

De svenske datacentre fik også en dejlig julegave af politikerne. De får simpelthen samme vilkår som andre grundlæggende industrier i Sverige, hvilket fører til en betydeligt reduceret elafgift. Dette hilses velkommen, eftersom el-omkostninger i dag udgør en stor del af driftsomkostningerne for svenske datacentre. Den nye lov træder i kraft den 17. januar 2017.

- Det er to faktorer, der vil føre til både lavere priser og bedre marginer. Men de er også så omfattende, at de skaber en stærk dynamik, som forskellige aktører og datacenterleverandører kan drage fordel af, udtaler Interxions nordiske direktør Peder Bank.

Peder Bank mener også, at de lavere energiomkostninger fører til en stigende efterspørgsel efter grøn energi.

- Med en lavere pris vil endnu flere kunder aktivt vælge en leverandør, der tilbyder miljøcertificerede energiløsninger. Det er en merværdi, som i højere grad vil blive en hygiejnefaktor, når elpriserne falder.

Han tror samtidigt, at de lave elpriser kommer til at gøre Norden endnu mere attraktiv for globale aktører.

Allerede i dag har AWS, Google, Facebook, Microsoft Azure og Apple en betydelig tilstedeværelse i de nordiske lande. Den megen opmærksomhed omkring de store aktørers valg af Norden giver genklang til andre virksomheder. Interxion ser derfor øget interesse fra internationale virksomheder, der vælger at placere sig i Interxions nordiske datacentre. Men de store aktører bygger ikke kun egne datacentre – de er også interesseret i at placere såkaldte noder i colocation-datacentre, så lokale operatører også kan tilbyde adgang til de globale cloud-tjenester.

- Amazon har for nylig lagt en node til sin cloud-platform i vores datacenter i Stockholm. Det er deres første placeringspunkt i Norden og vil gøre det muligt for vores kunder at få en privat linje direkte til AWS, slutter Peder Bank.