Blog

Agil it: Nøglen til fremragende brugeroplevelser i OTT-omstillingen

"Over The Top"-indholdets indtog har gjort en allerede vanskelig opgave endnu sværere for tv-stationerne. Ikke nok med at de skal levere fejlfri liveudsendelser via traditionelle platforme døgnet rundt – nu skal de også levere dem til millioner af forbrugere over hele kloden via bredbåndsforbindelser.

Det er den udfordring, som tv-stationerne står over for i dagens medielandskab, som i stadig stigende grad er domineret af en tilsyneladende umættelig sult efter videostreaming i realtid. I USA oplever OTT-udbydere ifølge The Convergence Group en langt hurtigere vækst i omsætningen (32 procent om året) end tv via kabel, satellit og teleoperatører (3 procent). De europæiske forbrugere har ikke været så hurtige til at tage betalte OTT-tjenester til sig sammenlignet med de amerikanske seere, men markedet er ifølge Parks Associates ved at komme op i omdrejninger.  

Markedets momentum skaber nye OTT-aktører, som også vil have del i væksten. Udbydere af digitale medier, som er født digitale, for eksempel Netflix og Amazon Prime, har allerede sat sig på deres del af kagen. Traditionelle tv-stationer lancerer nu deres egne OTT-platforme, fx HBO Now og Sky Q. Sportsligaer kaster sig også ind i kampen, og Major League Baseballs utroligt populære streamingplatform fungerer nu som teknologisk backend for mange andre streamingtjenester både i og uden for sportens verden.
Det centrale i OTT-fortællingen er brugeroplevelsen. Af alle de tjenester, der leveres via internettet (musik, sociale medier og sågar netbank), er video det, der er sværest at levere i den høje kvalitet, som kunderne er vant til fra traditionelle tv-udsendelser. Og eftersom kundetilfredshed er det, der afgør, om man mislykkes eller får succes, kan dårlig billedkvalitet blive skæbnesvanger for en hvilken som helst tv-stations nye streamingtilbud.

OTT-udbydere bør derfor fokusere på at maksimere brugeroplevelsen. Kernen i denne indsats er agil it: Man skal have de rigtige it-ressourcer (især konnektivitet) på de rigtige steder og samtidig råde over tilstrækkeligt fleksibilitet til at kunne skalere og levere streamingindhold af høj kvalitet overalt i verden. Adgang til cloud i et colocation-datacenter gør tv-stationerne agile, så de kan forbedre oplevelsen af OTT-tjenesten på tre centrale områder: videolevering, videoindhold og inddragelse af fans. 

Levering af videostreaming

Hvis du vil se, hvor stor betydning streamingkvaliteten har for kundetilfredsheden, skal du bare logge på Twitter, næste gang en større udbyder af streaming-tv snubler i forbindelse med en stor sportsbegivenhed. Et hurtigt kig på de tusindvis af vrede tweets, der er rettet mod Udbyder X, giver et ganske godt indtryk af, hvor meget seerne går op i livestreaming af deres yndlingssport.   
Sport er en af de ganske få livetransmitterede videooplevelser, som følges af flere tusinde – måske endda flere millioner – seere, som ikke vil tolerere, at billedet lagger, fryser eller er grynet. Det virker måske som en høj barre at sætte, men det er et godt eksempel på, hvorfor tjenesteleveringen er så afgørende for, om man får succes inden for OTT.

Den bedste måde at sikre god kvalitet på er, at videosignalet leveres fra et sted, der er så tæt på slutbrugeren som muligt. God it-planlægning kræver, at man samler udstyr i colocation-faciliteter for at kunne tilbyde en bred vifte af opkoblingsmuligheder, fx IPS'er og indholdsleveringsnetværk (CDN), tæt på større populationer.

Tv-stationer kan være nødt til at finde datacentre, som ikke bare ligger i de relevante regioner, men som ligger strategisk godt placeret i de enkelte regioner. For eksempel vil colocation-faciliteter, som er centralt placeret i byer, gøre tv-stationerne i stand til at streame video i høj kvalitet til alle afkroge af tætbebyggede områder. Hvis man går ét skridt videre, kan visse placeringer i byer give adgang til et større publikum end andre og dermed øge det antal seere, man kan nå ud til med en lokal ISP. På den måde kan tv-stationer skalere kvalitetsvideo til endnu flere brugere.

Videoindhold

Inden du kan levere indhold til seeren, er du nødt til at have adgang til videoen. Videoindhold er et andet vigtigt aspekt af OTT-liveoplevelsen, hvor agil it kan gøre en stor forskel.

Lad os gå tilbage til sportseksemplet. Et strategisk placeret netværk af datacentre kan gøre tv-stationer i stand til at modtage rådata hurtigere og nemmere fra kilden – fx videosignalet fra en livetransmitteret NFL-kamp – og distribuere videoen via OTT-tjenesteplatforme. Endnu vigtigere er det dog, at pålidelig og ensartet adgang til det direkte videosignal gør tv-stationerne i stand til at tilføje det vigtige indhold, som brugerne forventer at se under kampen: livestatistik, ligaopdateringer minut for minut, langsom gengivelse, integration med sociale medier og meget mere.

Med andre ord vil et driftssikkert og agilt it-miljø gøre tv-stationerne i stand til at skabe de mest komplette og tilfredsstillende OTT-seeroplevelser.

Skab engagerende brugeroplevelser

Hvis du kan livestreame video, kan du levere stort set en hvilken som helst type OTT-tjeneste. De mest innovative tjenesteudbydere har blik for nye muligheder, som kan give seerne en endnu bedre oplevelse.

Tænk for eksempel på virtual reality. Hvis vi endnu engang bruger sportseksemplet, så er mange engelske fodboldklubber utroligt populære i Asien, og klubberne gør en stor indsats for at tage hånd om deres fans i Asien via de sociale medier. Disse fans har naturligvis langt sværere ved at indfinde sig på stadion, men med virtual reality vil de kunne se kampe derhjemme og føle, at de er med, hvor det sker.

Her vil et agilt it-netværk gøre tjenesteudbydere i stand til at drage fordel af globale markedsmuligheder. Ved at tilbyde helt nye OTT-aplikationer som virtual reality via colocation-datacentre på strategisk fordelagtige internationale lokationer kan udbyderne forsyne endnu flere kunder med oplevelser af høj kvalitet. Et stort engagement fører til glade kunder, hvilket kan føre til endnu flere indtjeningsmuligheder.

I sidste ende vil den massive omstilling til OTT-indhold bane vejen for et enormt vækstpotentiale for de udbydere, der har et agilt it-system, som gør dem i stand til at levere gode oplevelser.