NEWSFLASH: INTERXION IS REBRANDING TO DIGITAL REALTY. FIND OUT MORE.

Få det store overblik: Se de 225 vigtigste danske cloud-udbydere

Der er sket store bevægelser på cloudmarkedet siden 2016. Udbuddet af danske cloud-tjenester er i kraftig vækst - mange i samarbejde med de globale cloud-tjenester. GDPR har også sat sit aftryk.

Kategorier

13 november 2018

Markedet for cloud-tjenester vokser stødt i Danmark. Efter historisk set at have haltet lidt efter eksempelvis Sverige, er det danske marked ved at modnes. Flere og flere danske virksomheder benytter de klassiske cloud-ydelser: SaaS (Software as a Service), IaaS (Infrastructure as a Service) og PaaS (Platforms as a Service), og inden for udbyderne er især software-udbyderne i stærk vækst.

For tredje gang offentliggør Interxion et øjebliksbillede af det danske og svenske could-marked. Overblikket er skabt sammen med det hollandske analysefirma The METISfiles og viser fordelingen af brancher og tjenester blandt i dag 225 danske cloududbydere. I 2016 da Interxion senest var ude med en tilsvarende analyse, indgik til sammenligning 175 udbydere.

Omend der siden 2016 er sket væsentlige ændringer på markedet, kan vi lige fastlå, hvad der stadig er gældende, nemlig at væksten i udbydere især sker i softwarebranchen. SaaS står nu for 72% af udbudet, hvor IaaS-udbyderne står for 28%. Det er en fremgang for SaaS fra 69% i 2016.

cloudscape 2018 ia

Fortsat opkøb og fusioner blandt IaaS-udbydere

Omvendt er antallet af IaaS-udbydere faldet en anelse (fra 31% til 28%), primært på grund af et par markante opkøb eller fusioner, som kan ses i rapporten.

"Vi forventer fortsat konsolidering af især IaaS-markedet - flere opkøb og fusioner. Dette er blandt andet drevet af, at de globale cloud-udbydere opprioriterer større partnere. Derfor bliver det sværere at være med som mindre partner. Udviklingen følger jo en generel tendens i digitaliseringen om, at volumen og konkurrencedygtighed følges ad", siger Peder Bank, administrerende direktør i Interxion Danmark og Sverige.

Finans fører

På softwareområdet dominerer finans/ERP-udbyderne med 10% af markedet stadig som det største enkeltområde i Danmark efterfulgt af online workspace og kommunikation på tredjepladsen. Men udbuddet er mangfoldigt med nye tjenester inden for uddannelse, e-learning, sundhed og hotel/værtsskab i vækst. Rapporten viser en opgørelse over de ni førende kategorier.

Netop på SaaS-brancherne ser vi en forskel mellem Danmark og Sverige. I Sverige dominerer kommunikation som største SaaS-brancheområde og har først finans/ERP på tredjepladsen.

Microsoft dominerer stadig

Danmark er kendt for at være et Microsoft-land, og det er vi stadig, selvom alle holder øje med Amazon, der er ved at gøre sit indtog. Både i Sverige og i Danmark er Microsoft dog større end Amazon.

52% af de danske IaaS-udbydere har partnerskab med Microsoft Azure (op fra 22% i 2016), mens 10% benytter Amazon AWS (op fra 5%). 47% har ingen global cloud partner, mens 10% har op til flere globale cloudpartnere. Her er også en forskel fra det svenske marked, som kan ses i rapporten.

Europæiske cloud-partnerskaber vokser med GDPR

GDPR har sat sit spor på bevægelserne i cloud-markedet. Eksempelvis er væksten i andelen af SaaS-udbydere med amerikansk infrastrukturpartner fladet ud. Interxions Peder Bank vurderer, at dette kan hænge sammen med, at flere virksomheder forsøger at finde andre løsninger for at sikre, at de er GDPR compliant.

"Hybrid cloud er på fremmarch, og kombinationen af lokale og globale cloud-løsninger tager fart. I de partnerskaber er der både brug for nærhed til data og at kunne opfylde krav om at være GDPR-compliant, hvilket vi kan se afspejlet i væksten af europæiske cloud-partnerskaber," siger han.

Baggrund

Cloudscape er en kortlægning af det danske og svenske cloudmarked for SaaS, PaaS og IaaS, som gennemføres af den hollandske undersøgelsesvirksomhed The METISfiles på vegne af Interxion. Kun virksomheder, der er tydeligt rettet mod B2B og med hovedkvarter i Sverige og Danmark, indgår i undersøgelsen.