In de race naar digitaal maakt een flexibele infrastructuur het verschil

Sommige bedrijven zijn vanaf minuut 1 digitaal. Anderen moeten eraan werken. Ongeacht hoe hun reis begon, hebben de meest vooruitstrevende digitale ondernemingen een ideale backoffice-omgeving gecreëerd die ondersteuning biedt aan hun activiteiten in het frontoffice om hun onderneming te laten groeien. Die reis is urgenter dan ooit.

In ons nieuwste onderzoek geeft 52 procent van de Europese ondernemingen aan dat het zeer belangrijk, of zelfs cruciaal is dat ze binnen de komende twee jaar als digitale onderneming kunnen werken. Daarnaast beoordeelde 29 procent van de respondenten de snelheid waarmee ze richting digitale transformatie gaan als “snel”, terwijl 6 procent zei “zeer snel” te gaan.

Vanwaar de haast? Uit ons onderzoek is gebleken dat de bedrijven die het snelst richting digitale transformatie gaan ook de bedrijven zijn die digitaal beoordelen als belangrijke capaciteit voor succes op de korte en lange termijn. Hoe sneller deze bedrijven gaan, des te sneller ze hun concurrentie achter zich laten, waardoor ze nu en in de toekomst een belangrijke voorsprong hebben.

De resultaten maken deel uit van het onlangs in onze opdracht uitgevoerde IDC-onderzoek The Digital Enterprise. In totaal werden 752 Europese ondernemingen ondervraagd, wat een beeld geeft van de strategieën die digitale topondernemingen kiezen om hun vermogen om te groeien en op te schalen te verbeteren.

Wat is een digitale onderneming?

Digitale transformatie is een redelijk brede term, maar voor het doel van dit onderzoek hebben we ons op een eenvoudige propositie gericht. Hedendaagse bedrijven worden uitgedaagd meer te bereiken, of dat nu inhoudt dat ze sneller nieuwe producten maken, de klantbetrokkenheid verbeteren of een grotere rol spelen binnen meer wereldwijde markten. Om hun doelen te realiseren, maken digitale topondernemingen gebruik van opkomende technologieën – Big Data, cloud, mobiele, social media – om bestaande processen te transformeren of iets nieuws te doen.

Wie gaat het snelst?

Uit ons onderzoek is gebleken dat de IT-infrastructuur vaak een belangrijke voorwaarde voor digitale transformatie is. Onder de groep onderzoeksrespondenten die het snelst richting digitaal gaan – onze “digitale leiders” – waren de flexibiliteit en de prestaties van de IT-infrastructuur de invloedrijkste succesfactoren.

Ten aanzien van specifieke infrastructuurmogelijkheden, stak de hybride cloud boven de rest uit als prioriteit voor respondenten. Ongeveer 53 procent van alle respondenten zei momenteel gebruik te maken van een hybride-cloudoplossing of dit van plan te zijn – onder digitale leiders was dat 72 procent. Uit het onderzoek bleek een groeiende voorkeur voor externe IT: 50 procent van de respondenten zei te verwachten het gebruik van interne datacenters de komende drie jaar te verminderen.

Waarom extern gaan? Europese ondernemingen willen hun infrastructuur dichterbij hun klanten hebben, en omdat zaken steeds mondialer worden, betekent dit vaak samenwerken met externe datacenterproviders om toegang te krijgen tot faciliteiten in de betreffende landen.

Tot slot bleek uit het onderzoek dat de digitale topondernemingen in Europa hun infrastructuurbesluiten zakelijk bekijken. Door strategisch over hun infrastructuur te denken, zijn deze bedrijven in staat hun positie binnen de steeds competitievere digitale economie op te schalen en te verbeteren. In onze toekomstige blogs gaan we in op veel meer resultaten van ons onderzoek, maar in de tussentijd kunt u het volledige, uitgebreide onderzoeksrapport hier downloaden.