Wie ligt op kop in de digitale race?

Elk internationaal bedrijf zet koers naar de digitalisering – of ze dat nu beseffen of niet. In Europa boeken sommige bedrijven sneller vooruitgang dan andere. Daardoor bevinden ze zich in een sterke concurrentiepositie om te groeien. Maar wie ligt eigenlijk op kop?

Ons nieuwe onderzoeksrapport The Digital Enterprise gaat dieper in op de kwaliteiten van Digitale Leiders - dit zijn de bedrijven die het snelste vooruitgang boeken in hun digitale transformatie. IDC, die dit onderzoek uitvoerde, bekeek de vooruitgang per land, bedrijfsgrootte en sector.

Waarom een digitaal bedrijf worden? Bedrijven die hun processen aanpassen met opkomende technologieën behalen een concurrentievoordeel. Ze kunnen namelijk sneller nieuwe producten creëren, klantenbinding verbeteren en eerder nieuwe markten betreden. Wanneer u dus de eindmeet van de digitale race bereikt, zal dat uw groei ten goede komen.

Vive la France!

Franse bedrijven liggen op kop. Bijna de helft (47 procent) van alle respondenten uit Frankrijk geeft aan dat ze ‘snel’ (39 procent) of ‘heel snel’ (8 procent) vooruitgang boeken. Duitsland is het tweede snelste land met een totaal van 39 procent, gevolgd door het VK met 37 procent. Spanje (37 procent) en Zwitserland (36 procent) sluiten de top 5.

Prioriteiten stellen en vooruitgang boeken lijken nauw samen te hangen. De snelst groeiende bedrijven blijken gevestigd te zijn in de landen die het meeste inzetten op de digitale transformatie. Laten we het voorbeeld van Duitsland nemen, waar bedrijven worden aangemoedigd door het nationale programma voor Industrie 4.0. Dat wordt ook weerspiegeld door de Duitse respondenten: 50 procent van hen geeft aan dat het ‘cruciaal’ is om op lange termijn een digitaal bedrijf te worden.  

country

Hoe snel bent u van plan om een hybride IT-oplossing in gebruik te nemen? (resultaten per land)

Het Goudlokjegebied

Op het vlak van bedrijfsgrootte lijken middelgrote bedrijven (tussen 1.000 en 2.499 medewerkers) te beschikken over de perfecte mix van bedrijfsmiddelen en wendbaarheid om snel te kunnen transformeren. Tweeënveertig procent van de respondenten uit die bedrijven geeft aan dat hun vooruitgang snel of heel snel verloopt. Zij worden gevolgd door de grootste bedrijven met 40 procent. 

company

Hoe snel bent u van plan om een hybride IT-oplossing in gebruik te nemen? (resultaten per bedrijfsgrootte)

 

industry

 

Hoe snel bent u van plan om een hybride IT-oplossing in gebruik te nemen? (resultaten per sector)

Financiële dienstverleners ontwikkelen zich ook sneller dan andere sectoren en doen het beter dan energieproducenten, mediabedrijven, kleinhandelaars en onderwijsaanbieders. Het komt niet als een verrassing dat de digitale transformatie een prioriteit vormt in deze concurrerende sector, waar de snelheid waarmee wordt verhandeld in milliseconden wordt gemeten. Financiële instellingen zouden in de belangrijkste Europese markten voordeel moeten halen uit een gemakkelijke toegang tot IT-middelen. Londen is bijvoorbeeld een enorme technologiehub voor de financiële sector, waar bedrijven uit de stad toegang krijgen tot de middelen die ze nodig hebben om te groeien.

Een Digitale Leider worden

Hoe kunt u dan de digitale race winnen?

U kunt het voorbeeld volgen van Digitale Leiders en voordeel proberen te halen uit een flexibele IT-infrastructuur. Volgens het onderzoek geeft 63 procent van de koplopers aan dat de flexibiliteit en prestaties van hun IT-infrastructuur de sleutel waren voor het succes van hun transformatie.

Met het oog op die flexibiliteit willen Digitale Leiders minder teruggrijpen naar inhouse datacentra en meer inzetten op hybride cloud- en colocatieoplossingen. Meer dan de helft geeft aan dat ze nu al zijn overgestapt op een hybride cloud datacenter of dat ze dat in de toekomst zullen doen. Daarnaast zegt 33 procent dat ze specifiek van plan zijn om in de komende 3 jaar meer gebruik te maken van externe datacenters.

Colocatie brengt niet alleen een kostenvoordeel met zich mee, het is ook een strategische beslissing. Respondenten geven aan dat ze de overstap maken omdat ze hun IT-middelen dichter naar hun klanten willen brengen en tegelijk gegevens en apps willen onderbrengen die niet naar de cloud kunnen migreren. Met andere woorden: Digitale Leiders kiezen voor colocatie als een manier om de kwaliteit van hun dienstverlening en activiteiten te bevorderen.

Uiteindelijk liggen de grote Europese economieën op kop in de race naar de digitale transformatie en moeten flexibele strategieën buiten het bedrijf deze overstap ondersteunen. Misschien is het wel tijd om eens goed te kijken naar een hybride cloud- en colocatieoplossing als groeistrategie voor uw eigen bedrijf.