Er zijn geen architectuur regels voor een kasteel in de wolken

Door: Melissa Scholten

De bekende uitspraak van G.K. Chesterton “There are no rules of architecture for a castle in the clouds” uit het begin van twintigste eeuw vat een typisch probleem van de eenentwintigste eeuw treffend samen. Ondernemingen bouwen momenteel hun IT-infrastructuur om met applicaties die deels op een cloud- en deels in een private omgeving draaien. Voor de meeste bedrijven is de transitie naar de cloud een meerjarentraject dat nog lang niet voltooid is: afgezien van de architectuuruitdagingen is de overgang naar een meer consumptiegebaseerde benadering voor diensten niet iets wat van vandaag op morgen gerealiseerd kan worden. Daarom is de hybride cloud nu de logische keuze voor bedrijven die het voordeel van de openbare cloud willen combineren met de mogelijkheid (of de noodzaak) om lokale IT te behouden. Bovendien wensen organisaties een gerichte architectuur met een beter evenwicht tussen prestaties en kosten, waarbij wordt voldaan aan de specifieke behoeften van applicaties en werklasten.

Voorheen vond men de openbare cloud vaak te onvoorspelbaar of te riskant om er applicaties op te draaien die van essentieel belang waren voor klanten. Bedrijven verscholen zich veilig achter de eigen firewall en zagen traditionele lokale omgevingen als de beste manier om het beheer over de prestaties van applicaties en de beveiliging in eigen handen te houden. Nu het aanzien en de reputatie van grote cloud-providers als Microsoft Azure en AWS is gegroeid, zien veel ondernemingen er echter minder problemen in om belangrijke applicaties op een openbare cloudomgeving te laten draaien.

Een echt kasteel in de wolken, op de cloud, bouwen, wordt daarmee langzaam een noodzaak. Als hier veiligheid en betrouwbaarheid geboden kunnen worden, krijgt de cloud de voorkeur als locatie voor veel bedrijfsapplicaties. De uitdaging voor veel cloudstrategen bij het ontwerpen van zo'n hybride cloudomgeving komt echter neer op beveiliging en het waarborgen van hoge prestaties van de applicaties die vaak over private en openbare omgevingen zijn verdeeld: dit is een complexe opgave. Lokale data en toepassingen op de cloud via het openbare internet met elkaar verbinden kan bijvoorbeeld leiden tot latency-variaties en doorvoerproblemen die de prestaties van applicaties exponentieel aantasten en tot allerlei problemen in de hele onderneming leiden.

We zien dat deze problemen zich op allerlei manieren openbaren:

  • frustratie over de slechte prestaties van applicaties;
  • niet-optimale productiviteit van medewerkers door de trage toegang tot grote bestanden in de cloud vanwege beperkte bandbreedte;
  • compliance- en auditrisico's;
  • jitter en bufferen tijdens video- en audiovergaderingen; en
  • de moeilijkheid om op de cloud gebaseerde gegevensverwerkings- en nieuwe SaaS-applicaties met bestaande databases in private datacentra te integreren.

Ondernemingen die hybride clouds gaan implementeren moeten beoordelen of de algehele prestaties van hun applicaties voor al deze nieuwe cloudomgevingen gereed zijn en hoe ze een doeltreffende beveiliging kunnen inzetten voor hun hybride cloudnetwerk.

Verlies het raakvlak van de cloud niet uit het oog

Nabijheid is hierbij het sleutelwoord. Ondernemingen moeten zorgvuldig nadenken over de connectiviteit tussen hun private infrastructuur en de cloud; geen enkel bedrijf wil immers worden overgeleverd aan de grillen van variabele netwerkprestaties en klanten pikken trage applicaties gewoonweg niet. De bron van de latency-variaties identificeren zou tot een hybride cloudoplossing kunnen leiden waarvan de architectuur vooral gebaseerd is op de betrouwbaarheid en prestaties van het netwerk. Dit kan inhouden dat men er alleen maar voor hoeft te zorgen dat taken die op de cloud draaien zich zo dicht mogelijk bij de cloud-providers bevinden waarin het bedrijf zijn vertrouwen heeft gesteld en dat bestaande netwerkvirtualisatie-omgevingen moeten worden uitgebreid. Zo kunnen gegevens snel en veilig tussen locaties worden uitgewisseld en behoudt de onderneming “enkelglas-”zicht op de totale omgeving.

Dit is precies wat het gebruik van neutrale colocatie binnen een hybride cloudarchitectuur mogelijk maakt. Een centrale hub zoals Interxion in de hybride cloudomgeving opnemen biedt de onderneming meer flexibiliteit, waardoor zij werklasten snel over publieke en private cloud-middelen kan verplaatsen op het moment dat de verwerkingsbehoeften en kosten veranderen. Belangrijker nog is dat neutrale colocatie een centrale locatie biedt waar de functies op het raakvlak tussen het bedrijfsnetwerk en private gateways naar cloudproviders zich vlak bij elkaar bevinden, hetgeen de prestaties en zichtbaarheid verbetert en omwegen en de complexiteit van het ontwerpen van netwerken vermindert.

Uw kasteel in de wolken bouwen

Een goed ontworpen netwerk gecombineerd met een neutrale colocatieomgeving kan bedrijven helpen de enorme voordelen van de hybride cloud te benutten, en tegelijkertijd problemen met stabiliteit, beveiliging en prestaties weg te nemen. Door te kiezen voor colocatie in een faciliteit die onmiddellijk toegang geeft tot een multi-cloud IT-omgeving, internetproviders en -exchanges, netwerkoperators en IT-dienstverleners kunnen organisaties de kosten voor infrastructuur verminderen, snel de juiste cloud voor de juiste activiteit selecteren, de beschikbaarheid vergroten en latency verminderen.

Via de Cloud Connect-oplossing stelt Interxion klanten in staat de flexibiliteit van hun bedrijf te vergroten en hun netwerkstrategieën te optimaliseren door netwerken, cloudplatformen en communities van klanten met elkaar te verbinden. Hiermee kunnen bedrijven hun IT-infrastructuur naast de cloudplatformen van hun keuze coloceren en kritische raakvlakfuncties coloceren en daarmee de netwerkuitdagingen overwinnen en hun cloudgebruik optimaliseren.

Uiteindelijk is het allergrootste voordeel het vermogen een beveiligde cloudomgeving vorm te geven die de onderneming in staat stelt diensten te leveren die geen enkele concurrent kan dupliceren. Dit is het onderscheidende kenmerk van een bedrijf dat gaat slagen in het digitale tijdperk.

Bent u klaar om uw cloudvisie bewaarheid te laten worden? Ontdek hoe Cloud Connect de prestaties van uw applicaties kan verbeteren.