3 belangrijke trends die serviceproviders in de gaten moeten houden

Omdat bedrijven steeds meer richting cloudgebaseerde IT gaan, is de noodzaak om nieuwe hybride IT-omgevingen en netwerkstructuren te optimaliseren en future-proof  te maken cruciaal. Maar om de juiste strategie te kiezen en aan de opkomende behoeften te beantwoorden, moeten serviceproviders inzicht hebben in de onderliggende trends.

Door: Jelle Frank van der Zwet

IT speelt nu een centrale rol bij min of meer alles wat we doen en vooral in de afgelopen tien jaar zijn wij steeds afhankelijker geworden van IT. Dit is duidelijk zichtbaar op de aandelenbeurzen, waar de industriële of handelsgerelateerde bedrijven uit het verleden van de troon zijn gestoten door technologiereuzen als Google, Microsoft en Amazon. Voor de generatie die nu opgroeit, is ‘altijd verbinding hebben’ een manier van leven. Het verschil tussen hun verwachtingen en de verwachtingen van de eerste IT-generatie is enorm als we deze vergelijken met de huidige digitale, hyperconnected economie.

techcompanies1

Met deze veranderingen met betrekking tot de manier waarop wij leven, werken en verbinding maken, is de traditionele kijk op de wijze waarop IT wordt geproduceerd en gebruikt minder geschikt. Communicatie en interactiviteit zijn belangrijke aspecten om rekening mee te houden om IT waardevol te maken voor de hedendaagse gebruikers. Voor serviceproviders is dit van grote invloed op de manier waarop diensten aan klanten worden geleverd. Het optimaliseren van IT voor een betere klantervaring en een betere efficiëntie vormen een sterke stimulans voor digitale transformatie.

De bedrijven die het in deze nieuwe omgeving het beste doen, zijn bedrijven die hun focus kunnen verschuiven van producten naar het helpen van hun klanten. Zij kunnen hun klanten helpen door het organiseren van de relaties, platforms en complexe netwerken waaruit de hedendaagse hyperconnected IT-omgevingen bestaan.

Hieronder vatten we enkele markttrends voor IT-serviceproviders samen.

1. Focus op interconnectiviteit

IT-gerichte serviceproviders werkten van oudsher hoofdzakelijk met infrastructuur- en systeemintegrators, waarbij de focus op servers en werkplekken lag en niet direct op communicatie. In de huidige digitale omgeving is de focus verschoven naar verbinding maken met cloudproviders en interactie met andere partijen en systemen, waarbij interconnectiviteit bij alle digitale communicatie centraal staat. Daardoor zijn service- en outsourcingproviders steeds meer in opkomst. Zij zien de mogelijkheden van deze ontwikkeling en zien hun kans schoon.

Behalve dat er een verschuiving van de focus naar interconnectiviteit plaatsvindt, verloopt de ontwikkeling verschillende cloudgebaseerde tools ook sneller. Omdat steeds meer bedrijven een cloudstrategie willen implementeren en het aantal cloudaanbieders toeneemt, worden er steeds meer hybride omgevingen gecreëerd. Een mix van privéclouds en publieke clouds, datacenters en verschillende SaaS-oplossingen die allemaal met elkaar communiceren is niet ongebruikelijk.

Deze zaken creëren allemaal een grotere vraag naar snelle en veilige verbindingen. In de nieuwe, complexe IT-omgeving wordt het voor providers een uitdaging om te zorgen voor optimale communicatie en gegevensoverdracht tussen de verschillende platforms van hun klanten.

2. Beveiligingsproblemen in een multi-cloudomgeving

Bedrijven kiezen momenteel steeds vaker voor multi-cloudstrategieën en zo’n 59% van al deze bedrijven maakt gebruik van twee tot zes verschillende clouds . Hierdoor ontstaan volledig nieuwe beveiligingseisen, waarbij het noodzakelijk is om voor alle gebruikte toepassingen continu een hoog beveiligingsniveau te behouden en bescherming te bieden tegen potentiële dreigingen, inbraken en aanvallen over een veel breder aanvalsoppervlak.

De meest gebruikte vorm is waarbij het bedrijf gebruik maakt van één hoofdcloudaanbieder om zijn grootste toepassingen te aggregeren, en een aantal aanvullende clouddiensten op andere platforms. Het bijbehorende beveiligingsbeeld is echter complex en het kan bijna niet anders dan dat dit slechts het begin is van de ontwikkeling van multi- cloudstructuren en hybride structuren.

Eén reden voor de grotere beveiligingsproblemen is dat bedrijven meestal nog steeds besluiten nemen op basis van één applicatie tegelijk, en dit bepaalt waar of in welke cloud de applicatie wordt geplaatst. Dit biedt serviceproviders en systeemintegrators nieuwe kansen om klanten te helpen complexere IT-omgevingen te organiseren en optimaliseren.

Het bouwen van veiligheidssleutels buiten de cloud met behulp van gegevenssynchronisatie is een van de manieren waarop providers hun klanten kunnen helpen een betere beveiliging voor hun multi-cloudomgevingen te realiseren. Dit is een beproefde oplossing die al voor colocatie wordt gebruikt om een goed beveiligingsniveau te waarborgen. De vraag naar dit type dienst zal naar verwachting toenemen, waardoor een nieuw gebied met beveiligingsaanbod ontstaat voor serviceproviders.

3. Een leveringsmodel in ontwikkeling

Een derde opkomende trend is een grotere vraag naar externe digitale datacenters of “colocatie”. Deze wordt veroorzaakt door de grotere complexiteit van dienstverlening, die weer wordt veroorzaakt door de behoefte aan snelle en soepele digitale transformatie, waarvoor flexibiliteit en schaalbaarheid vereist is, en door de toenemende vraag van klanten naar gebundelde diensten.

Deze grotere complexiteit dwingt serviceproviders hun aanbod en leveringsmodellen te ontwikkelen. Echter kan dit ook een voordeel blijken: door samenwerking en de juiste mix van IT-tools, platforms en relaties op de juiste plek kunnen ze slimmer en goedkoper werken.

In de industrie als geheel is er sprake van een grotere vraag naar interconnectie met andere leveranciers en platforms, en dit feit is terug te zien in de datacenterkeuze van de klant. Vandaag de dag kom je er niet door alleen te werken. In plaats daarvan draait het om het vinden van slimmere, snellere en efficiëntere manieren om te presteren door mét anderen in plaats van via anderen te verkopen. Dit betekent dat leveranciers die in hetzelfde datacenter gevestigd zijn steeds belangrijker worden, omdat het datacenter zelf een centraal gebied en middelpunt van samenwerking in een veilige en neutrale omgeving wordt.

Verken nieuwe IT-trends met Interxion

Wilt u meer weten over de manier waarop connectiviteit en samenwerking in een gedeeld datacenter u kunnen helpen alles uit deze nieuwe trends te halen? Download onze “Help uw klanten digitale transformatie geschikt maken voor de toekomst”-handleiding hier of neem contact met ons op.