De hybride cloud opnieuw overwegen

Naarmate bedrijven blijven transformeren en er nieuwe systemen en diensten ontstaan, zorgt dit voor nieuwe uitdagingen. Bedrijven gebruiken niet langer één centraal intern systeem: de meeste gebruiken nu een mix van clouddiensten, legacy-systemen en oplossingen van derden die allemaal samen één complexe hybride infrastructuur vormen. Het onderhoud en de aanpassing van één systeem zijn geen uitdaging meer, maar wel de integratie en communicatie van vele systemen.

Door: Jelle Frank van der Zwet

De hybride IT-omgeving heroverwegen

Voor veel bedrijven vormt de traditionele netwerkarchitectuur nog steeds de basis voor hun IT. Ze gebruiken Wide Area Networks (WAN) met hun bedrijfsdatacenters als hubs voor hun applicaties en gegevens. Maar met een groeiend aantal clouddiensten en een toenemende behoefte om constant toegang te hebben tot bedrijfskritische gegevens, vormt de interne strategie rond architectuur soms te weinig flexibiliteit voor een succesvolle en goed werkende hybride omgeving.

Hoe kunnen serviceproviders hun operationele model moderniseren om ten volle te profiteren van de hybride IT-omgeving, en wat moeten ze in overweging nemen bij het in kaart brengen van hun strategie voor de toekomst, niet alleen van hun eigen bedrijfsvoering, maar ook die van hun klanten?

De nieuwe uitdagingen voor serviceproviders

Hybride IT-modellen creëren vandaag de dag nieuwe uitdagingen voor serviceproviders. Nu bedrijven een breed scala aan cloudapplicaties willen, moet de serviceprovider niet alleen toegang bieden, maar ook zorgen voor een goede klantervaring bij alle verschillende gebruikte systemen. Dit omvat het beheren van IT-prestaties, zelfs bij agressieve cloudmigratie van klanten om kapitaal- en operationele kosten te verlagen.

Interconnectiviteit is onmisbaar

Elke cloudoplossing, IT-systeem en -applicatie heeft zijn respectievelijke voordelen en sterke punten, maar in een moderne omgeving moeten ze ook goed met elkaar kunnen samenwerken om één efficiënte infrastructuur te vormen. Het is duidelijk dat hybride omgevingen volledig nieuwe eisen stellen aan de verbindingen tussen gebruikers, applicaties en processen.

Dit heeft providers ertoe aangezet om nieuwe manieren te vinden om op een veilige en betrouwbare manier toegang te krijgen tot verschillende diensten, zonder dat dit leidt tot kosten of het risico dat kritische gegevens worden blootgelegd. Maar hoe kunt u bepalen of uw provider de klus aankan? 

Een weg naar hyperverbinding

Nu het oude interne model niet meer overeind staat, kunnen providers ervoor kiezen om te verhuizen naar een modern hyperverbonden datacenter. Deze beheerde centers, gebouwd voor het nieuwe tijdperk van cloud computing waarin verschillende IT-spelers op dezelfde locatie samenkomen, bieden nieuwe mogelijkheden voor samenwerking.

Hier fungeert de serviceprovider als een poort tot een breed scala aan clouddiensten, waar het datacenter ook de grotere cloudtoegankelijkheid, connectiviteit, schaalbaarheid en flexibiliteit biedt die klanten nodig hebben voor hun nieuwe samengevoegde hybride omgevingen. Dit hele proces zorgt ervoor dat uw klanten een kostenefficiëntere, toekomstbestendige en goed geplande digitale transformatie kunnen realiseren.

Voorbereiden op onzekerheid

Zowel bedrijven als IT-serviceproviders moeten leren omgaan met de grote onzekerheid rond hoe IT in de toekomst geproduceerd zal worden. Zullen klanten meer Infrastructure as a Service, Platform as a Service, SaaS - of andere, gloednieuwe vormen van dienstverlening gebruiken?

Hoewel de exacte wijze van oplevering nog steeds onduidelijk is, staat vast dat trends op het gebied van flexibiliteit, aanpassingsvermogen en interconnectiviteit een centrale rol zullen blijven innemen in de nieuwe digitale economie. Zij zullen van cruciaal belang zijn om concurrerend te blijven in een steeds drukker wordende markt.

Wilt u meer weten over hoe u meer flexibiliteit en connectiviteit kunt creëren met colocatie? Download dan onze Transformatieleidraad voor IT-serviceproviders.