Hoe hyperconnected datacenters de waarde van de cloud vergroten

Omdat organisaties kampen met een groeiende hoeveelheid data – wat een snelheid van dataverkeer nodig heeft die publieke internetverbindingen niet meer kunnen bieden – wordt het zogenaamde ‘hyperconnected datacenter’ een steeds belangrijkere factor binnen moderne hybride architecturen. Dus hoe verandert interconnectiviteit de manier waarop organisaties gegevens beheren en gebruiken? En hoe kan het gebruik van deze interconnectiviteit hen een goede concurrentiepositie opleveren?

Door: Jelle Frank van der Zwet

De evolutie van het datacenter

Over niet al te lange tijd hebben we het niet langer over datacenters als plaatsen die voornamelijk gegevens en opslagmogelijkheden bieden. In 2017 exploiteerden ongeveer acht miljoen bedrijven wereldwijd hun IT-omgevingen lokaal, in hun eigen datacenters. Maar naast deze eigen datacenters is een klein aantal neutrale colocatiedatacenters ontstaan. Deze spelen een cruciale rol in zowel het wereldwijde dataverkeer als in de digitale transformatie van veel bedrijven.

blog2pageimage

Deze hyperconnected cloud- en carrierneutrale datacenters, die internetknooppunten bieden en directe toegang geven tot verschillende cloudproviders, voorzien grotere bedrijven en IT-serviceproviders van alsmaar snellere en efficiëntere communicatie. Omdat ze bedrijfssystemen en gegevens koppelen aan netwerken, cloudproviders, partners en platforms worden ze steeds belangrijkere ontmoetingspunten: de interconnectiviteitshubs van de wereld.

Transformatie door interconnectiviteit

Datacenters zijn in opkomst als neutrale hubs voor gegevensverkeer waar schakelpunten van veel verschillende cloudproviders en netwerkoperators bijeenkomen. Omdat steeds meer bedrijven een IT-model op basis van hybride infrastructuur gaan gebruiken, spelen integratie en interconnectie tussen verschillende systemen en platforms een steeds grotere rol. Dit betekent dat hyperconnected datacenters nu veel organisaties de kans bieden hun digitale transformatie te versnellen.

In een hyperconnected hub blijven de voordelen niet beperkt tot de nabijgelegen punten van de infrastructuur van de cloudprovider en verschillende belangrijke internetknooppunten. Deze biedt tevens de nabijheid van nieuwe samenwerkingspartijen en IT-serviceproviders, en biedt organisaties kansen om gebruik te maken van nieuwe technologieën, hun activiteiten te stroomlijnen, hun klantervaringen te verbeteren en hun kosten te verlagen.

Colocatie voor snelheid

Van oudsher hebben sectoren met een essentiële behoefte aan snelle communicatie geprofiteerd van het feit dat ze fysiek dicht bij elkaar zaten. Een goed voorbeeld hiervan is de financiële dienstverlening, waar de hoogfrequente handel vereist dat systemen zich in de buurt van de centrale handelsplatforms bevinden.

Met hyperconnected gecoloceerde datacenters hebben sectoren echter het voordeel van geografische nabijheid van hun markt, terwijl ze tegelijkertijd veilig en efficiënt interne systemen aan private en publieke clouds koppelen. Daarnaast biedt deze privéverbinding met de cloud de mogelijkheid om verbinding te maken met grote cloudaanbieders, waardoor de organisatie de beveiliging, betrouwbaarheid en snelheid kan verbeteren.

Dit betekent dat volledige sectoren, zoals het bankwezen, verzekeringen, gezondheidszorg, retail, transport en productie nu een digitale transformatie doormaken om concurrerender te worden en organisaties willen dat hun IT-infrastructuur naast de grote cloudplatforms draaien om te profiteren van de voordelen van de publieke cloud zonder dat dit van invloed is op hun netwerkprestaties.

Daardoor, en ook door een toenemende behoefte om kritische operationele systemen onder te brengen in de buurt van cloudproviders om netwerkproblemen op te lossen, zal de vraag naar gecoloceerde en hyperconnected datacenters alleen maar toenemen.

De hybride IT-omgeving toekomstbestendig maken

Traditionele IT-architectuur is gebaseerd op een wide area network (WAN), waarbij het eigen datacenter van de organisatie fungeert als de hub waar de meeste toepassingen en gegevens worden verwerkt. Maar met de opkomst van clouddiensten – waarbij zowel klanten als werknemers via mobiele apparaten toegang moeten hebben tot bedrijfskritische toepassingen – is de WAN-architectuur snel achterhaald.

Het verplaatsen van interne systemen naar een neutraal datacenter is de eerste stap om toekomstige oplossingen, toepassingen en diensten te gaan gebruiken – dit lost het probleem op van verouderde systemen die het digitalisatieproces van de organisatie in de weg staan. Met een colocatie-oplossing kunnen ze een hybride omgeving creëren die aan de behoeften van hun klanten voldoet en terwijl tegelijkertijd de kosten en complexiteit van de IT-omgeving voor hun eigen dienstverlening en levering afnemen.

Vervolgstappen voor het transformeren van de hybride IT-omgeving

Om te zorgen dat migratie naar een datacenter een organisatie een strategisch voordeel oplevert, moet het datacenter geschikt zijn voor IT-categorieën en ISP's die de organisatie high-performance hoogwaardige diensten biedt in combinatie met snelle responstijden en gelegenheid tot samenwerking en het delen van informatie binnen een veilige omgeving.

Door dat te doen, zorgen we dat het hyperconnected datacenter de hoeksteen van de nieuwe digitale economie wordt en helpen we organisaties volledig te profiteren van hybride IT. 

Over Interxion

Bij Interxion helpen we bedrijven en IT-serviceproviders met onze datacenterdiensten de basis te leggen voor een moderne en verbonden infrastructuur. Wilt u meer informatie of de manier waarop colocatie deel kan uitmaken van het aanbod voor uw klanten?Neem contact met ons.