Hybride IT klaar voor de toekomst

Bedrijven vertrouwen steeds meer op de Cloud, traditionele interne datacenters worden een uitstervend ras. Gartner voorspelt dat in 2025, 80% van alle bedrijven hun interne datacenters gesloten heeft en in plaats daarvan naar een cloud- of colocatiemodel is overgestapt. Niemand weet echter precies naar welke diensten er vraag zal zijn in de toekomst. Dus hoe zorgt u dan dat uw IT-infrastructuur en uw klanten er klaar voor zijn? Heeft u cloud, colocatie of een combinatie hiervan nodig?

Door: Jelle Frank van der Zwet

 

 

Infrastructuur en zekerheden

Waar we wel van kunnen uitgaan, is dat we een periode van razendsnelle veranderingen doormaken. De huidige serviceproviders en systeemintegrators moeten zich aanpassen aan de nieuwe eisen die aan de IT-omgevingen van hun klanten worden gesteld, waaronder de toenemende communicatie tussen verschillende systemen, platforms en gebruikers. Omdat de regelgeving ten aanzien van gegevens steeds strenger wordt, moet alles snel en veilig zijn: u moet de volledige controle houden  over waar de gegevens worden bewaard om te kunnen voldoen aan de hoge verwachtingen ten aanzien van beveiliging en prestaties die uw klanten, en de regelgevers, stellen.

Lokale verwerking en opslag

Steeds meer bedrijven maken gebruik van clouddiensten en hybride infrastructuur om te profiteren van flexibelere en beter schaalbare oplossingen. Deze voordelen brengen nieuwe connectiviteits- en beveiligingsaspecten met zich mee. Dit geldt vooral voor overheidsinstellingen en andere openbare entiteiten die gevoelige gegevens verwerken. Voor dit type klant is gegevensopslag vaak een cruciale factor wanneer ze hun IT-infrastructuur kiezen: ze eisen een uitgebreide beveiligingsstrategie en het gebruik van gekwalificeerde partners in elk stadium van cloudmigratie – voor systemen, toepassingen en gegevens.

Colocatie en cloud

Cloudproviders als Microsoft, AWS, Oracle, evenals Google en IBM bieden een goede beveiliging met firewalls en real-time monitoring op inbraak en dreigingen in de publieke cloud. Voor die instellingen met strikte wettelijke eisen ten aanzien van lokale opslag en verwerking van gegevens is dit niet voldoende.

Providers hebben hierop gereageerd met lokaal ondergebrachte clouddiensten, waar toepassingen lokaal draaien en worden opgeslagen naast alle gegevens die worden geproduceerd. Azure Stack van Microsoft is bijvoorbeeld een privécloudversie van Azure voor IaaS of SaaS, waarbij alle verwerkte gegevens lokaal worden opgeslagen en gecontroleerd. Dit betekent dat organisaties van moderne clouddiensten kunnen profiteren en tegelijkertijd nog steeds kunnen garanderen dat al hun gegevens lokaal worden verwerkt.

Als gevolg van deze vraag is colocatie in neutrale datacenters in opkomst als het alternatief voor het bedrijfsdatacenter. Deze neutrale en lokale datacenters bieden directe privéverbindingen naar alle grote cloudproviders en zijn gebouwd om een snelle en veilige verbinding te waarborgen. Hierdoor stopt gegevensoverdracht, in tegenstelling tot standaard internetverbindingen die dezelfde prestaties of beveiliging niet kunnen garanderen.

De hybride omgeving beheren

Natuurlijk hebben sommige organisaties misschien niet voor al hun gegevens en toepassingen behoefte aan lokale gegevensopslag: sommige aspecten van hun activiteiten kunnen vaak wel in de publieke cloud worden geplaatst.

Voor organisaties die gebruikmaken van een colocatiedatacenter kan de IT-administratie vaak worden beheerd met behulp van een speciale interface, waarbij de administrator eenvoudig een privéverbinding kan maken met één of meer cloudproviders en zijn Wide Area Networks (WAN) op één plaats kan beheren. De hybride clouds kunnen in lijn met de capaciteit en naar behoefte worden geoptimaliseerd zonder concessies te doen ten aanzien van veiligheid of prestaties.

Toegankelijk voor de gebruiker

Doordat ze een flexibelere omgeving bieden, kunnen organisaties met hybride cloudoplossingen eenvoudiger opschalen, stroomlijnen en nieuwe functies toepassen. Ze kunnen hun middelen beter beheren, waardoor ze meer controle hebben. En nu kunnen zelfs organisaties die te maken hebben met strikte regelgeving ten aanzien van gegevensverwerking hiervan profiteren door gebruik te maken van veilige gegevensverwerking van colocatiecenters en colocatiemodellen.

Het is duidelijk dat bedrijven door de hybride cloud in combinatie met colocatie en betere beveiliging van gegevens in de cloud het niet alleen goed doen op dit moment, maar ook een toekomstbestendige omgeving hebben voor de toekomst.

Cloud Connect bij Interxion

Interxions Cloud Connect-dienst biedt organisaties een privésnelweg naar de publieke cloud met eenvoudig beheer via een speciale interface. Wilt u meer informatie over de manier waarop Cloud Connect en verbonden colocatie u kunnen helpen een goed beveiligde, veilige en flexibele, betaalbare, veilige oplossing kan bieden? Download onze "Help uw klanten digitale transformatie geschikt maken voor de toekomst"-handleiding hier of stuur ons een e-mail.