Nieuws

Infrastructure-as-a-Service in Europa voor het eerst groter dan traditionele hosting

Infrastructure-as-a-Service in Europa voor het eerst groter dan traditionele hosting

Dienstverleners in Europa ondervinden steeds meer concurrentie van wereldwijde spelers

Brussel, België, 13 november 2014 – Steeds meer grote ondernemingen in Europa gaan over op de cloud. Dit blijkt uit onderzoek van Interxion, een toonaangevende Europese leverancier op het gebied van cloud- en carrier-neutrale datacenterdiensten. Het onderzoek, dat werd gehouden onder meer dan 400 zakelijke en IT-beslissers in de cloud- en hostingmarkt, brengt onder meer aan het licht dat traditionele hostingdiensten steeds vaker worden vervangen door Infrastructuur-as-a-Service (IaaS).

De onderzoeksresultaten laten zien dat de vraag naar cloud-diensten, zoals IaaS en SaaS, de vraag naar traditionele hostingdiensten, waaronder managed-, dedicated- en web hosting, dit jaar voor het eerst overstijgt. Waar vorig jaar 36 procent van de respondenten een sterk toenemende vraag naar IaaS constateerde, is dat dit jaar 43 procent. In lijn hiermee beschouwt nog maar 23 procent van de respondenten de vraag naar traditionele hostingdiensten als de belangrijkste voor hun bedrijf, terwijl een jaar eerder 56 procent van de ondervraagden deze mening nog was toegedaan.

Uit het onderzoek blijkt ook een toenemende concurrentie tussen wereldwijde cloud-platforms en de regionale en lokale Europese dienstverleners. Waar vorig jaar slechts 13 procent van de respondenten internationaal opererende cloud-dienstverleners als hun belangrijkste concurrent beschouwde, is dat dit jaar bijna verdriedubbeld tot 37 procent. Nu internationale dienstverleners steeds meer platformen in Europa gaan exploiteren, ontwikkelen lokale dienstverleners strategieën om zich van hen te kunnen onderscheiden. De focus op klantenservice wordt door de grote meerderheid van de respondenten (86%) , beschouwd als de belangrijkste factor waarmee ze de concurrentie het hoofd kunnen bieden en het verschil kunnen maken. 

‘Als we de onderzoeksresultaten vergelijken met die van vorig jaar, dan is het duidelijk dat de markt sterk in beweging is. Als gevolg van het feit dat steeds meer bedrijven hun workloads naar de cloud overbrengen, verschuiven Europese dienstverleners hun aanbod van traditionele hosting naar cloud-diensten’, zegt Jelle Frank van der Zwet, Directeur Business Development & Marketing van Interxion voor het cloud-segment. ‘De concurrentie intensiveert nu zowel lokale aanbieders als  wereldwijde aanbieders in dezelfde markt actief zijn. Om relevant te blijven, leggen lokale aanbieders de nadruk op klantenservice en diversificatie van hun portfolio in plaats van een directe concurrentiestrijd aan te gaan met de wereldwijde dienstverleners. Dit zal hen helpen om blijvend succes te kunnen boeken.’

Het onderzoek toont verder aan dat:

  • Het deel van de omzet dat voortkomt uit cloud-diensten naar verwachting blijft groeien. 12 procent van de respondenten geeft aan dat vorig jaar 60 procent of meer van hun omzet voortkwam uit IaaS, terwijl twee keer zo veel respondenten dit percentage noemen als het gaat om hun verwachting voor 2016.
  • Dienstverleners bij voorkeur beschikken over eigen IT-infrastructuur. Meer dan driekwart van de respondenten (76%) bezit en beheert eigen IT-infrastructuur  en hardware als servers, routers en switches - in een eigen of extern datacenter. 
  • Meer dan eenderde van de dienstverleners (35%) heeft een eigen datacenter dat ze als primaire omgeving gebruiken. 38 procent maakt gebruik van een datacenter van een onafhankelijke datacenterleverancier. De resterende 27 procent maakt gebruik van een cloud-infrastructuur als hun primaire platform.

 
Bekijk hier het verslag en de resultaten van de Europese Hosting en Cloud Survey 2014 van Interxion.

- EINDE -

Over Interxion

Interxion (NYSE: INXN), een toonaangevende Europese leverancier op het gebied van cloud- en carrier-neutrale colocatie datacenterdiensten, bedient een breed scala aan klanten vanuit 38 datacenters in 11 Europese landen. De uniform ontworpen en energie-efficiënte datacenters van Interxion bieden klanten uitgebreide zekerheden en beschikbaarheid voor hun bedrijfskritische applicaties. Meer dan 500 connectiviteitsproviders en 20 Internet exchanges bieden hun netwerkverbindingen aan in de Interxion datacenters. Interxion heeft hierdoor ware cloud-, content, financiële en connectiviteit hubs gecreëerd, die de groei van communities of interest stimuleren. Meer informatie kunt u vinden op www.interxion.com


Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met

Interxion Belgium NV
Frederik Dewulf
General Manager
Interxion Belgium
Tel: +32 2 709 03 61