Blog

Het groene karakter van de cloud

Door: Michael van den Assem

Terwijl de financiële en schaalbaarheidsvoordelen van de cloud voor een ieder buiten kijf staan, steekt de discussie over het milieubelastende aspect van de cloud met regelmaat de kop op. Over aanbieders van datacenterdiensten en cloud computing wordt gezegd dat zij niet genoeg doen om als ecologisch duurzaam bestempeld te kunnen worden. Natuurlijk kan niet worden ontkend dat deze partijen energie verbruiken en ook nog eens in grote hoeveelheden, maar toch is de cloud een stuk beter voor het milieu dan de meeste mensen op het eerste gezicht misschien zullen denken.
 
We hebben te maken met de ‘Informatie Explosie’ of de ‘Informatie Big Bang’, die voorspelt dat de mensheid de komende vijf jaar meer data zal genereren dan in de afgelopen 5.000 jaar. Of dit werkelijkheid wordt, moet nog blijken. Maar hoe het ook zij, data is inmiddels overal. Het wordt gecreëerd door iedereen met een smartphone, tablet of PC. En ook onze auto’s, huizen en heel veel andere apparaten brengen vandaag de dag gegevens voort. Voor de steeds groter wordende hoeveelheid data is steeds meer opslag- en verwerkingscapaciteit nodig. De systemen die dit faciliteren, draaien in een datacenter. En het datacenter verbruikt energie om de systemen van stroom te voorzien en voor koeling teneinde een geklimatiseerde omgeving te kunnen garanderen.
 
In het voordeel van cloud providers spreekt dat zij een hoogwaardige IT-infrastructuur hebben die zeer homogeen van aard is, met een hoge bezettingsgraad en een goede schaalbaarheid. Dit zorgt ervoor dat bij cloud providers over het algemeen minder verspilling van energie optreedt dan bij de traditionele IT-modellen. Daarnaast levert de concentratie van servers op één plek een groot ecologisch voordeel op in vergelijking met wanneer deze servers versnipperd bij de verschillende organisaties on site zouden draaien. Daar komt bij dat cloud providers dankzij hun schaalgrootte en de uniforme wijze waarop zij data opslaan en verwerken, in de positie zijn om energiezuinige datacenters te selecteren. Zeker de grote, onafhankelijke aanbieders van colocatie-datacenterdiensten lopen voorop met het gebruik van duurzame energietechnologieën en het toepassen van innovaties om de energie-efficiënte te vergroten, de CO2-uitstoot te reduceren en de hoeveelheid afval te verminderen.
 
Het bovenstaande in ogenschouw nemende, is de energie-efficiëntie bij cloud providers en datacenterleveranciers over het algemeen vele malen groter dan bij traditionele IT-modellen en enterprise-ondernemingen. Cloud-providers en datacenterleveranciers doen er bovendien alles aan om hun energieverbruik verder terug te dringen.

Het beeld dat veel mensen hebben over datacenterleveranciers en over de cloud is echter niet van de ene op de andere dag te veranderen. Daar is tijd voor nodig en daarom zullen datacenterleveranciers en cloud providers ook in de komende jaren met innovatieve toepassingen moeten blijven komen bijdragen aan een zo schoon mogelijk milieu.