NIEUWSFLITS: INTERXION REBRANDT NAAR DIGITAL REALTY. LEES MEER.

Een nieuw tijdperk voor Europese hostingaanbieders

blog1header2

 

Categorieën

20 november 2014

Door: Jelle Frank van der Zwet

Het blijven turbulente tijden voor Europese hostingaanbieders. Nu meer bedrijven door de belofte van kostenbesparing en grotere schaalbaarheid gewonnen lijken voor cloud-gebaseerde infrastructuur (IaaS) komen de klassieke hosting- en integratie-inkomsten onder druk te staan.

Als pan-Europese datacenterleverancier zagen we de sector in vele opzichten veranderen, maar weinig ontwikkelingen hadden sinds de dot-com-crisis zoveel impact als cloud. Vorig jaar vroegen we aan ruim 400 beleidsvormers bij cloud- en hostingaanbieders in heel Europa wat volgens hen de impact van cloud op hun business zou zijn. We deden de enquête dit jaar over om na te gaan of de percepties veranderd waren en hoe de toekomst van cloud eruit ziet vanuit het standpunt van de aanbieders.

post2customerdemand

Een van de belangrijkste trends is een ingrijpende verschuiving in de vraag van klassieke hosting (ook managed hosting, dedicated hosting en webhosting) naar cloud-gebaseerde diensten (IaaS en SaaS). Ondanks de onmiskenbare toename van clouddiensten was afgelopen jaar de vraag van bedrijven naar klassieke hosting toch nog altijd groter dan die naar clouddiensten. Niettemin voorspelden respondenten toen een toename van de vraag naar clouddiensten in de komende jaren.

Dit jaar zien we dat die voorspelling inderdaad uitkomt: ongeveer de helft (43 %) van de respondenten zegt nu een sterkere vraag van de klant naar IaaS vast te stellen. Amper 23 % van de respondenten krijgt nog een grotere vraag naar klassieke hostingdiensten ten opzichte van 56 % vorig jaar. Het ziet er dus naar uit dat de steeds prominenter aanwezige cloud de toekomst van de klassieke hosting zal overschaduwen.

cloudgrowthpost2

Deze cijfers geven aan dat er heel wat beweging is in de sector. Het gebruik van cloud neemt toe en bedrijven gaan in zee met plaatselijke en internationale dienstverleners om over te stappen naar de cloud. Dit brengt dienstverleners in een bevoorrechte positie om de kansen die de cloud biedt te grijpen en hun inkomstenstroom een boost te geven.