NIEUWSFLITS: INTERXION REBRANDT NAAR DIGITAL REALTY. LEES MEER.

De evolutie van TV

digitalmediawp

Categorieën

27 april 2015

Bryan Hill, Director of Marketing and Business Development - Digital Media 

De afgelopen 30 jaar hebben televisie en video een enorme ontwikkeling doorgemaakt. In de jaren '80 was kabeltelevisie sterk in opkomst, in hoog tempo gevolgd door satelliettelevisie en digitale televisie. Momenteel staat het streamen van televisie in het middelpunt van de belangstelling en de ingrijpende veranderingen in het medialandschap zullen aanhouden als het aanbod OTT-diensten toeneemt en het marktaandeel hiervan verder groeit.

Afgelopen maand maakte Apple nog bekend dat het zich zou scharen in het rijtje van onder andere Netflix en BBC iPlayer; deze herfst staat de lancering van haar eigen televisiedienst gepland om te kunnen voldoen aan de vraag naar on-demanddiensten van de hedendaagse videoconsument. De tijd dat omroepen bepaalden waarnaar men keek, is voorbij. Kijkers willen kijken wat ze willen, wanneer ze dat willen en op het apparaat van hun keuze. En dat kan nu.

Volgens het Wall Street Journal wil de nieuwe televisiedienst van Apple content van verschillende omroepen, zoals 21st Century Fox en Disney, aanbieden op alle Apple-apparaten, waaronder iPhones en de Apple TV set-top box, waardoor de gewenste on-demanddiensten voor veel Applegebruikers beschikbaar komen. En als deze dienst net zo goed aanslaat als Netflix, worden de scheurtjes in de traditionele manieren van televisie kijken nog veel groter.

Je hoeft alleen maar naar de cijfers te kijken om te zien hoeveel impact streaming op het publiek heeft. In 2013 nam het aantal abonnees van Netflix in de VS met 33% toe tot meer dan 44 miljoen leden – meer dan twee keer zoveel abonnees als ConCast, de grootste betaaltelevisie-operator ter wereld. In het Verenigd Koninkrijk werd in maart een recordaantal van 248 miljoen uitzendingen bekeken via BBC iPlayer. En niet alleen de platforms om televisie te kijken veranderen, dit geldt ook voor de apparaten waarop televisie wordt gekeken. Bijna 50% van alle uitzendingen via iPlayer wordt nu bekeken op mobiele telefoons en tablets.

De impact op omroepen
Het hedendaagse publiek is veel gefragmenteerder en minder voorspelbaar dan ooit het geval was in de lineaire omroepwereld. Deze marktverschuiving heeft niet alleen gevolgen voor het traditionele bestaande omroepmodel, maar ook op de manier waarop content wordt ontwikkeld en uitgezonden. Hiervoor is veel meer technologie nodig en een infrastructuur die daarvoor geschikt is. Bedrijven in de productieketen moeten de juiste technologie gebruiken om de content zo snel mogelijk naar buiten te brengen en om met de enorme complexiteit van de apparatuur en formats (compressie, streaming, drm, etc.) te kunnen omgaan.

Kijkers willen niet alleen een grotere keuze en meer flexibiliteit, ze hebben ook hoge verwachtingen ten aanzien van kwaliteit. Na de introductie van een 4K-downloadservice door Sony eind 2013 en Netflix dat in mei vorig jaar zijn 4K-catalogus streamde, zullen andere providers snel volgen.

Dergelijke veranderingen ten aanzien van de manier waarop we nu content bekijken en de kwaliteit die we verwachten, brengen met zich mee dat we steeds meer aandacht moeten besteden aan de infrastructuur van het netwerk. Connectiviteit is belangrijker dan ooit om de huidige on-demand cultuur en netwerkoptimalisatie te kunnen faciliteren. Peering en betere compressie helpen beide, maar de infrastructuur moet in zijn geheel worden bekeken – van de netwerken tot de datacenters tot de routers bij ons thuis.

Download het Interxion whitepaper voor meer informatie.