NIEUWSFLITS: INTERXION REBRANDT NAAR DIGITAL REALTY. LEES MEER.

Hoe Virtual Reality door datacenters realiteit wordt

Misschien herinnert u zich nog de Virtual Reality-koorts (VR) van begin jaren '90: grote headsets, slechte graphics en bewegingsziekte waren standaard. Uiteindelijk kwam de technologie hierdoor niet van de grond. Flashforward naar het heden en VR is sinds 2016 weer voorpaginanieuws.

De concurrentie op VR-gbied tussen grote technologiebedrijven – van goedkope Google Cardboard-headsets tot HTC’s prijzige Vive-assortiment – is snel toegenomen, wat erop wijst dat de hype deze keer wellicht serieuzer is.

Met een potentiële verkoop van 500 miljoen headsets en een totale marktwaarde van € 25 miljard in de komende tien jaar, bereiden contentontwikkelaars en digitale-mediabedrijven wereldwijd zich voor om hun marktaandeel in deze lucratieve virtuele wereld te verwerven.

Hoewel VR-games en 360°-video's steeds populairder worden, gaan de mogelijkheden van VR veel verder dan entertainment. VR kan op verscheidene manieren worden toegepast binnen veel verschillende sectoren, waaronder de gezondheidszorg en life sciences, vastgoed, marketing en productie. De auto-industrie ontwikkelt op dit moment bijvoorbeeld VR-toepassingen waarmee klanten een virtueel bezoek aan de showroom kunnen brengen en zelf een virtuele proefrit kunnen maken.

De gevolgen van deze enorme groei van VR-content voor wereldwijde netwerken zijn waarschijnlijk gigantisch. Content-deliverynetwerken (CDN'en) zullen in 2021 naar verwachting 71% van al het internetverkeer verwerken, maar er is in dat jaar waarschijnlijk 20 keer zo veel VR-verkeer. Uiteraard zullen datacenters fungeren als verbinding voor deze groeiende VR-content. Zij bieden een combinatie van de connectiviteit, verwerkingssnelheid en opslagcapaciteit die nodig is om een probleemloze eindgebruikerservaring te kunnen ondersteunen.

Virtuele infrastructuur

De werkelijke mogelijkheden van VR moeten niet worden gezocht in op zichzelf staande ervaringen op basis van plaatselijke content. Zowel bedrijven als consumenten verwachten dat VR een volledig interactieve ruimte biedt. Datacenters moeten een uitstekende connectiviteit kunnen bieden om dit te realiseren. Hierbij maakt het dus niet uit of het gaat om vrienden die samen een spel spelen, om bedrijven die contact hebben met klanten of om ontwerpteams die samenwerken aan projecten.

De strenge eisen die VR stelt aan bandbreedte, doorvoercapaciteit en latency waren in het verleden een belangrijke hindernis voor gebruik van de techniek door het brede publiek. Het realiseren van een intense ervaring vereist vijf keer meer bandbreedte dan HDTV, terwijl connectiviteit met lage latency ook essentieel is om jitter, hapering of andere fouten te voorkomen.

Om de concurrentie op het gebied van VR voor te blijven, moeten digitale-mediabedrijven een zo breed mogelijk publiek bereiken en tegelijkertijd uitzonderlijke prestaties kunnen bieden. Hoe geweldig een VR-toepassing ook is, deze kan nog steeds onderbroken worden door een slechte gebruikerservaring. Het feit dat drie kwart van de kijkers binnen vier minuten afhaakt bij een video-on-demanduitzending van slechte kwaliteit vormt een indicatie voor de vermoedelijke verwachtingen die eindgebruikers koesteren ten aanzien van VR.

Om aan deze verwachtingen te kunnen voldoen, moeten digitale-mediabedrijven die VR-ervaringen bieden knooppunten voor contentdistributie zo dicht mogelijk bij hun dichtst bevolkte markten plaatsen. Een infrastructuur in het centrum van de grootste steden ter wereld, dichtbij zowel consumenten als bedrijven, is cruciaal om latency tot een minimum te beperken voor het maximale aantal gebruikers en om gebruik te maken van het ideale platform om content te bewaren, in cache op te slaan en te verspreiden.

Omdat het door de hoge vastgoedprijzen erg duur is voor digitale-mediabedrijven om datacenters in het centrum van de drukste steden ter wereld te bouwen, is colocatie een beter alternatief. Carrier- en cloudneutrale faciliteiten bieden met minimale overheadkosten en maximaal gebruiksgemak een veilige, schaalbare infrastructuur met hoge connectiviteit.

Connectiviteit in de hoofdstad

Momenteel ziet Interxion steeds meer klanten kiezen voor colocatie op haar Amsterdam Campus – waardoor zij gebruik kunnen maken van directe toegang tot een van de dichtst bevolkte markten voor mediaconsumptie in Europa, en de laagst mogelijke latency naar andere belangrijke Europese regio's. Amsterdam is een van de best geconnecteerde steden ter wereld en vanuit onze datacentercampus een logische gateway naar Europa.

Om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen, breiden we onze campus in Amsterdam flink uit. Op dit moment heeft Interxion 9 datacenters in de regio Amsterdam. Waaronder Interxion Amsterdam Science Park: een van meest geconnecteerde datacenters in Amsterdam met de aanwezigheid van meer dan 100 carriers, 40+ ISPs en alle grote Internet exchanges. Al onze datacenters maken gebruik van 100% duurzame energie.

Met de juiste datacenterstrategie kunnen digitale-mediabedrijven tot slot zorgen dat het virtuele realiteit wordt. Ontdek hoe Interxions groeiende Amsterdam datacentercampus probleemloze digitale-mediaervaringen kan ondersteunen met een ongeëvenaarde connectiviteit in het hart van de hoofdstad.