NIEUWSFLITS: INTERXION REBRANDT NAAR DIGITAL REALTY. LEES MEER.

Wat is een hybride cloud en wat kan deze betekenen voor connectiviteit?

Wat is een hybride cloud? Hoewel het niet de enige graadmeter is van alles wat in ontwikkeling is, groeit en mogelijk belangrijk is, illustreert Google Trends de nieuwe ontwikkelingen wel beter dan de meeste andere diensten. Vul de zoekterm 'hybride cloud' in op Trends en u ziet de publieke belangstelling vanaf begin 2010 een enorme vlucht nemen tot de piek van dit moment.

Door: Piet Sjoukes

Er zijn onderweg verschillende mijlpalen geweest, maar de belangstelling voor hybride clouds is nog nooit zo groot geweest als nu. Volgens ons onlangs uitgebrachte IDC-onderzoeksrapport, maakt 53 procent van de Europese ondernemingen momenteel voor de bedrijfs-IT gebruik van een hybride cloudoplossing of is van plan dat te gaan doen. Waarom?

Een hybride cloud heeft een aantal voordelen voor uw bedrijf. Het belangrijkste voordeel is de mogelijkheid om uw bedrijfs-IT-middelen onder controle te krijgen ten behoeve van de bedrijfsdoelstellingen, zoals uitbreiden naar een nieuwe markt of het verbeteren van de dienstverlening aan bestaande klanten.

Belangrijk is dat een hybride cloud u helpt een belangrijke overweging voor IT, die direct relevant is voor de klantervaring en dienstverlening, beter aan te pakken, namelijk connectiviteit

Voor hen die nog niet overtuigd zijn van het idee volgt hier een kleine introductie over de hybride cloud en de invloed die deze heeft op connectiviteit.

De definitie van hybride cloud

Een hybride cloud is een IT-model waarin een datacenter of een privécloud gecombineerd wordt met een publieke cloud van een commerciële provider als Amazon, Microsoft of Google. De eerste is een particuliere infrastructuur achter een firewall die door één organisatie wordt gebruikt. De laatste is publieke infrastructuur. Activiteiten worden via een versleutelde verbinding verplaatst tussen deze privéclouds en publieke clouds.

De voordelen van een hybride cloud

Er zijn veel goede redenen om je te verdiepen in een hybride cloud.

Om te beginnen is er het 'beste van beide kanten'-argument. Dit is het idee dat de hybride cloud u de veiligheid en controle van privé-IT gecombineerd met de wendbaarheid en flexibiliteit van de publieke cloud biedt. U kunt vanaf de publieke cloud snel nieuwe apps en diensten lanceren, zonder dat u in hardware of infrastructuur hoeft te investeren of uw eigen privéfaciliciteit hoeft te hebben.

Ten tweede kunt u met een hybride cloud uw IT-architectuur strategisch plannen. U kunt ervoor kiezen sommige applicaties te laten draaien in een datacenter dat u deelt met collega-bedrijven waarmee u wilt samenwerken. Als u bijvoorbeeld actief bent op het gebied van financiële dienstverlening, zou u in een in Amsterdam gevestigd datacenter in de buurt van relevante bedrijven in een van de grootste financiële markten ter wereld zijn.

Hoe verbetert de hybride cloud de connectiviteit? Dat gaat terug naar het concept controle. Door vanaf een hybride cloud te draaien, kunt u uw IT zo controleren dat de latency en betrouwbaarheid van uw diensten verbetert. Om deze controle te kunnen realiseren, hebt u de juiste hybride cloudomgeving nodig.

Colocatie maakt connectiviteit mogelijk

Colocatie is een belangrijk onderdeel van de hybride cloud, omdat het de beste omgeving is om hoogwaardige connectiviteit tussen privéclouds en publieke clouds te kunnen garanderen.

Colocatie is het huren van ruimte in een faciliteit van een externe datacenterprovider. Deze providers bieden snelle, veilige verbindingen  met de belangrijkste publieke-clouddiensten, waardoor u effectief over een snelweg beschikt om informatie uit te wisselen tussen uw privé-IT en publieke IT.

Dit is beter dan gebruikmaken van het publieke internet, waar verbindingen tussen publieke clouds en privéclouds te maken kunnen hebben met een hoge latency, wisselende overdrachtssnelheid en een slechte beveiliging.

Het is ook beter dan uitbreiding van uw zakelijke wide area network, omdat u dan te maken heeft met problemen ten aanzien van zowel schaalbaarheid als kosten – vooral als u veel activiteiten uitvoert en verbinding moet maken met meerdere clouds.

Grote colocatiedatacenters bieden ook een ruime keuze aan internetserviceproviders. Omdat u uit meer ISP's kunt kiezen, weet u zeker dat u uw klanten, ongeacht de omstandigheden, altijd diensten met de laagst mogelijke latency biedt. U kunt ook directe verbindingen maken tussen gehuurde datacenters om een consistente, hoogwaardige connectiviteit in uw cloudomgeving te garanderen.

Zo helpt colocatie de hybride cloud de belofte van hoogwaardige connectiviteit waar te maken.