NIEUWSFLITS: INTERXION REBRANDT NAAR DIGITAL REALTY. LEES MEER.

Datacenters: een essentiële schakel in de blockchain

Voor de financiële sector is IT niet enkel een noodzaak meer voor het bedrijf; het is het bedrijf. Gezien de onweerhoudbare digitale innovatie is flexibele IT essentieel om nieuwe strategieën te ondersteunen, de concurrentie bij te benen en kansen die zich voordoen te benutten.

Door: Patrick Lastennet

Het veranderingstempo ligt vandaag de dag hoger dan ooit. Nieuwe technologieën ontwrichten elk aspect van de financiële sector. Voor grootbanken hangt de klanttevredenheid nu af van 24/7 online bankieren en vlot mobiel en contactloos betalen. In de hoogfrequente handel is een verbinding met lage latency van levensbelang voor de winstgevendheid; zelfs microseconden kunnen zorgen voor een concurrentievoordeel. Ondertussen herschrijft een overvloed aan flexibele FinTech-bedrijven als PayPal, ApplePay en Oscar de regels ten aanzien van leningen, betalingen, verzekeringen en veel andere financiële diensten. Negen is nu bang om omzet te verliezen aan deze flexibele innovators.

Een kettingreactie

De nieuwste digitale innovaties herformuleren zelfs gevestigde concepten als geld, met de opkomst van Bitcoin, Ethereum en andere cryptovaluta in de mainstream. Bitcoin verwerkt tegenwoordig 12.000 transacties per uur in 96 landen wereldwijd.

Cryptovaluta zijn gebaseerd op blockchaintechnologie – in feite een onaantastbare digitale laag die verspreid wordt via internet – en vormen een aanzienlijk risico en bieden tegelijkertijd enorme kansen voor de financiële sector.

Met cryptovaluta kunnen personen en bedrijven veilig en zonder tussenkomst van traditionele banken transacties uitvoeren. In een stuk voor BNP Paribas zegt analist Johann Palychata dat de blockchaintechnologie waarop cryptovaluta gebaseerd zijn “moet worden gezien als… een uitvinding als de stoommachine of verbrandingsmotor” en de potentie heeft de volledige financiële sector te veranderen en gevestigde bedrijfsmodellen te laten verdwijnen.

Hoewel blockchaintechnologie zeker een onzekere bedrijfsfactor is, maakt de financiële sector ook gebruik van de revolutionaire mogelijkheden van de technologie om clearing en afwikkeling sneller en goedkoper te kunnen uitvoeren. Financiële transacties die normaal gesproken een paar werkdagen in beslag zouden nemen, kunnen nu in enkele seconden worden uitgevoerd. Veel van de grootste instellingen ter wereld, waaronder de Bank of America Merrill Lynch, de Royal Bank of Canada en Banco Santander, werken al samen in de Global Payments Steering Group en gebruiken de blockchain voor interbancaire wereldwijde betalingen.

Volgens PwC gebruikt in 2020 drie kwart (77%) van de spelers binnen de financiële sector de blockchain als onderdeel van hun systemen en processen. Gezien de potentie van de blockchain om de infrastructuurkosten van banken met 30% te verlagen en tot $12 miljard per jaar te kunnen besparen is het niet verrassend dat er een verwoede innovatiestrijd gaande is.

Flexibiliteit is essentieel

Om gebruik te kunnen maken van de vele mogelijke toepassingen van blockchaintechnologie moeten financiële instellingen op grote schaal en snel innoveren, met de vrijheid om makkelijk te kunnen experimenteren en samenwerken. Daarom moeten de datacenters die instellingen ondersteunen met connectiviteit, verwerking en opslag ook flexibel zijn.

Colocatiestrategieën zijn zeer geschikt om dit soort snelle innovatie te ondersteunen. Met carrierneutrale faciliteiten kunnen financiële instellingen bijvoorbeeld de connectiviteitsmogelijkheden kiezen die het beste op hun zakelijke behoeften aansluiten, ongeacht of hun beslissingen gebaseerd zijn op kosten, serviceprestaties, veerkracht of veel andere factoren.

Door colocatie kunnen instellingen ook gebruikmaken van privé-crossconnects met andere leden van de financiële community die dezelfde faciliteit delen. Met een pakket nieuwe diensten en vaardigheden binnen handbereik kan elke financiële instelling zijn aanpassingsvermogen enorm verbeteren en nieuwe mogelijkheden toevoegen. Omdat meer dan vier vijfde (82%) van de spelers binnen de financiële sector verwacht het aantal FinTech-samenwerkingen in de komende drie tot vijf jaar uit te breiden om de veranderingen te kunnen bijbenen, biedt colocatie de perfecte omgeving voor innovatie van samenwerking.

Toegang tot flexibele cloudgebaseerde hulpmiddelen is natuurlijk ook essentieel voor instellingen die willen innoveren. Door te kiezen voor colocatie in een faciliteit die onmiddellijk toegang geeft tot een multi-cloud IT-omgeving kunnen organisaties de kosten voor infrastructuur verminderen, snel de juiste cloud voor de juiste activiteit selecteren, de beschikbaarheid vergroten en latency verminderen. Colocated hybrid cloud biedt instellingen bovendien de juiste uitgangspositie voor een volledig geoptimaliseerde, gemengde IT-indeling waarbij lokale, gecoloceerde en cloudgebaseerde hulpmiddelen worden gecombineerd. Een betere omgeving voor technologiegerichte bedrijfsinnovatie is er niet te vinden.

Coloceren om te innoveren

Interxion ziet tegenwoordig dat steeds meer financiële instellingen ervoor kiezen voor colocatie in zijn datacentercampus in Londen, dichtbij veel van de grootste beurzen en liquiditeitsplatforms ter wereld, waar ook een bloeiende community gevestigd is van meer dan 100 spelers in de kapitaalmarkt die geavanceerde diensten en vaardigheden bieden.

Om aan deze toenemende vraag te kunnen voldoen, breiden we momenteel onze campus in het centrum van Londen uit door £30 miljoen te investeren in een derde datacenter. Met LON3 wordt er 1800 m2 toegevoegd aan onze uniek gelegen locatie, strategisch gelegen tussen de Square Mile en Tech City.

Kijk hoe Interxions uitbreidende Londense datacentercampus en financiële belangengemeenschappen uw bedrijf kunnen helpen innoveren en gebruikmaken van de mogelijkheden van de blockchain.