NIEUWSFLITS: INTERXION REBRANDT NAAR DIGITAL REALTY. LEES MEER.

Disrupting the Disruptors

Blockchain-technologie heeft het potentieel allerlei branches en sectoren drastisch te veranderen en te verstoren, met name ook de sector financiële dienstverlening.

In deze serie van drie blogs kijkt Patrick Lastennet, Director of Marketing & Business Development - Financial Services, van Interxion naar hoe het momenteel staat met de invoering van de blockchain binnen de financiële dienstverlening.

Aan de hand van relevante sectorinitiatieven en cases laat hij zien hoe bedrijven die actief zijn in sectoren als het bankwezen, beleggingsfondsen en verzekeringen de blockchain en Distributed Ledger Technology (DLT - gedistribueerd grootboektechnologie) in hun bestaande bedrijfsactiviteiten kunnen opnemen om hun plek op de markt te behouden.

Binnen tien jaar is 'blockchain' van de ambitieuze visie van een groepje cryptografen en softwareontwikkelaars uitgegroeid tot iets dat wellicht tot zulke sterke veranderingen kan leiden dat het bedrijfsleven niet meer omheen kan. Negen op de tien bankmanagers geven dan ook aan dat hun bank momenteel het gebruik van blockchaintechnologie aan het verkennen is.

Ondanks de vele discussies over hoe de blockchain een revolutie teweeg zou kunnen brengen in de financiële wereld, moeten we de kritieke invoeringsfase nog bereiken. Een kritiek die vaak geuit wordt met betrekking tot de private blockchains waarvan banken en financiële instellingen zich bedienen is dat ze een oplossing weerspiegelen ‘die op zoek is naar een probleem’. De spanningsvelden die deze technologie beoogt op te lossen, zoals transparantere en gemakkelijker te verifiëren database-updates en snellere, goedkopere internationale betalingen, zijn eerder slechts onvolkomenheden in bestaande systemen in plaats van fatale gebreken.

Met de enorm hoge snelheid waarmee innovaties en ontwikkelingen zich momenteel voordoen, zou 2018 het jaar kunnen zijn waarin financiële dienstverleners de kans grijpen die de blockchain biedt. Men schat in dat ondernemingen die in staat zijn deze oplossingen naadloos toe te passen in hun back- en middle-office-activiteiten meer dan 30% kunnen besparen: een enorme marge die tot grote transformaties zou kunnen leiden.

Vastgeketend aan het verleden

Het concept van blockchain is voortgekomen uit een libertaire, crypto-anarchistische beweging die de gevestigde economische orde omver wilde werpen. Het is daarom wel wat ironisch dat de financiële dienstverleners nu in de rij staan om de vruchten te plukken van Distributed Ledger Technology (DLT). Waarom hebben ondernemingen, gezien deze ongebruikelijke voorgeschiedenis, de blockchain eigenlijk nodig?

Andrew Keys, van blockchainsoftwarebedrijf ConsenSys, zegt hierover: “Zoals het internet geleid heeft tot het digitaliseren van informatie, leiden blockchains tot het digitaliseren van vertrouwen en overeenkomsten.” Voor bedrijven waarvoor vertrouwen en overeenkomsten absoluut van fundamenteel belang zijn, biedt de blockchain een aantrekkelijke propositie. Het met hun bestaande processen integreren van de blockchain om hun bedrijfsactiviteiten minder arbeidsintensief, transparanter en beter te verifiëren te maken, zou inderdaad een revolutie kunnen betekenen van de manier waarop zij zaken doen en ze kunnen helpen zich voor te bereiden op een nieuw tijdperk van hyperconnectiviteit.

De weg omhoog

Het afgelopen jaar is er bijzonder veel aandacht geweest voor blockchain. Exponentiële groei van de prijs van de bitcoin (gevolgd door een scherpe correctie of ‘retracement’), blockchain-startups die enorm hoge investeringsbedragen binnenhaalden via International Coin Offerings (ICO’s) en, gedurende korte tijd, een snelle stijging in de prijs van de XRP, de munteenheid van Ripple, waardoor de medeoprichter ervan op papier rijker was dan Google oprichters Larry Page en Sergey Brin, trokken de aandacht van de media. Ondanks de euforie bevinden we ons vanuit zakelijk oogpunt eigenlijk nog altijd in het 'proof of concept'-stadium, met steeds meer proefprojecten en initiatieven, maar zonder uitputtende lijst praktijkcasussen.

Als de blockchain inderdaad de oplossing is tegen bureaucratie bij ondernemingen, hoe lang duurt het dan nog totdat het de norm is voor het bedrijfsleven? De Hype Cycle van Gartner [zie de onderstaande afbeelding] kan hier een nuttige richtlijn bieden. We hebben de innovatie gezien, de uittocht aan ontwikkelaars uit meer gevestigde technologiebedrijven die zich bij de blockchainrevolutie hebben aangesloten en de onvermijdelijke, opgeblazen verwachtingen over wat de blockchain zou kunnen opleveren. Sceptische opmerkingen en doemvoorspellingen van allerlei vooraanstaande figuren uit het bedrijfsleven – waaronder met name Jamie Dimon en Charlie Munger – tonen aan dat het nog lang niet zo ver is dat het bedrijfsleven de fundamentele waardepropositie van deze technologie ten volle heeft omarmd.

gartnerdisruptors

Maar dit pessimisme wordt niet weerspiegeld in de voorspellingen van analisten. Nu volgens prognoses van IDC de uitgaven van het bedrijfsleven aan de blockchain tot USD 2,1 miljard gaan oplopen en er meer concrete praktijkcasussen en voordelen ontstaan, is het nog altijd mogelijk dat we de 'opgaande weg naar de verlichting' gaan bereiken die binnen niet al te lange tijd naar een nieuw paradigma van grootschalige invoering door het bedrijfsleven leidt.

In deel 2 gaan we dieper in op hoe het staat met de invoering en kijken we naar enkele praktijkvoorbeelden in de financiële dienstverlening en naar zaken die IT-leiders in overweging moeten nemen bij het implementeren van een blockchain-omgeving.

Ontdek hoe Interxions groeiende Amsterdam datacentercampus uw organisatie kan ondersteunen met een ongeëvenaarde connectiviteit.