NIEUWSFLITS: INTERXION REBRANDT NAAR DIGITAL REALTY. LEES MEER.

Werken op het raakvlak van netwerken: edge computing

We leven in een wereld waarin alles met elkaar is verbonden. Tegenwoordig zijn er miljarden verbonden apparaten, een triljoen sensoren in alledaagse voorwerpen en meer mobiele abonnementen dan mensen op aarde.

24 juli 2018

Naarmate het Internet der Dingen ('Internet of Things' of 'IoT') in omvang en snelheid toeneemt en mobiele exploitanten hun razendsnelle 5G-netwerken beginnen uit te rollen, zal de druk op de connectiviteitsbackbone die de moderne wereld ondersteunt, alleen maar toenemen. De wereldwijde hoeveelheid data verdubbelt zich nu elke twee jaar en het gecreëerde datavolume sinds 2013 is groter dan al het andere dat ooit is geproduceerd in de gehele geschiedenis van de mensheid.

Het datacenter fungeert als verzamelpunt voor alle connectiviteit, verwerking en opslag voor bedrijfsactiviteiten in dit digitale tijdperk. Dus als bedrijven willen voorzien in de behoeften van klanten, vormt het datacenter daarin de centrale spil.

De voorsprong op de concurrentie

Onze verbonden wereld vraagt om een computernetwerk dat 'op het randje' ofwel ‘on the edge’ opereert. Hiermee wordt bedoeld dat gegevensverwerking moet plaatsvinden daar waar de netwerkgebieden van bedrijven en klanten elkaar overlappen, dichterbij zowel eindgebruikers als bij apparatuur. We noemen dit ook wel ‘edge computing’. Deze beweging is essentieel omdat een groot deel van het IoT uiterst latency-gevoelig is.

Of zoals Ian Hughes, IoT-analist van 451 Research, opmerkte: "Edge computing is een noodzaak om het enorme volume aan IoT-data aan te kunnen en om tijdig op informatie te kunnen inspringen." Zelfrijdende voertuigen zijn hiervan een goed voorbeeld. Auto's zonder bestuurder moeten razendsnel beslissen in levensgevaarlijke situaties. De tijd ontbreekt dan om gegevens extern in verre cloudservers te verwerken; berekeningen dienen dichtbij te worden uitgevoerd, zodat reacties in tienden – en niet in honderdsten - van milliseconden kunnen plaatsvinden.

Tegenwoordig moeten connectiviteitsproviders bedenken hoe zij gaan voldoen aan de eisen van het IoT en van edge computing. Zo worden mobiele 5G-netwerken nu ontworpen met de low-latency en snelle responstijden van het IoT in gedachten. Met behulp van multi layer netwerken en nieuwe draadloze-toegangstechnologie zal 5G een hoge doorvoercapaciteit van tot wel 10gb/s kunnen bereiken met een latency die zo laag ligt als 1ms. Connectiviteitsproviders moeten als onderdeel van deze puzzel echter ook overwegen wat de fysieke locatie wordt van hun datacenter, om ervoor te zorgen dat snelle toegang mogelijk is tot krachtige verwerkingsfaciliteiten op het raakvlak van netwerken van bedrijven en klanten.

Toplocatie

Met het oog op de kostenbesparende eigenschappen van schaalvergroting, worden veel IoT-toepassingen eerst uitgerold in dichtbevolkte stedelijke locaties. Daarom zal er juist in het centrum van 's werelds drukste steden behoefte ontstaan aan datacenters om succesvolle strategieën voor edge-computing mogelijk te maken.

Omdat het door de hoge vastgoedprijzen erg duur is geworden voor organisaties om datacenters te bouwen in het centrum van de drukste steden ter wereld, is colocatie een beter alternatief. Carrier- en cloudneutrale faciliteiten bieden met minimale overheadkosten en maximaal gebruiksgemak een veilige, schaalbare infrastructuur met hoge connectiviteit. Deze faciliteiten maken het ook mogelijk om een veelvoud aan 'microdatacenters' neer te zetten in verschillende locaties, waardoor connectiviteitsproviders op veel efficiëntere wijze gegevensverwerking aan de rand van netwerken kunnen ondersteunen.

Daarentegen zijn regionale datacenters vanwege de hoge latency slecht geschikt voor de eisen van 'edge computing' op de raakvlakken van netwerken. Een veraf gelegen datacenterlocatie kan ook ongemak en vertragingen met zich meebrengen op het vlak van installatie, reparatie of updates van bedrijfskritische systemen, terwijl een centraal gelegen stedelijke faciliteit niet alleen zeer toegankelijk is maar ook 24/7 toegang tot vakbekwame medewerkers kan garanderen.

Bekijk hoe onze groeiende Amsterdam datacentercampus geleden in het hart van Europa, uw organisatie kan ondersteunen met flexibele IT oplossingen.