NIEUWSFLITS: INTERXION REBRANDT NAAR DIGITAL REALTY. LEES MEER.

Financiële dienstverlening: Samenwerking voor innovatie

Het is duidelijk dat de financiële dienstverleningssector in ontwikkeling is. Praat met een willekeurige bestuurder bij een financiële dienstverlener, en grote kans dat het gesprek zal gaan over digitale transformatie of financiële technologie, oftwel fintech.

Traditionele financials hadden tientallen jaren een concurrentievoordeel dat ze goed beschermen. Echter, nieuwe, digitaal gedreven fintechbedrijven hebben de afgelopen jaren de aandacht naar zich toe weten te trekken en een groter marktaandeel weten te verwerven. Door de kracht van mobile computing, kunstmatige intelligentie, blockchain en cryptovaluta te benutten, hebben deze bedrijven de user experience van klanten veranderd en het makkelijker gemaakt om toegang te krijgen tot een groeiend aantal financiële diensten, wanneer en waar dan ook. Nu fintechbedrijven de nieuwe maatstaven voor innovatie en klantbeleving aanleggen, staan traditionele financiële dienstverleners onder steeds meer druk om hun eigen digitale diensten en technologieën op de markt te brengen. Doen ze dat niet, dan lopen ze het risico klanten kwijt te raken.

Van ‘wij tegen zij’ naar ‘wij en zij’

Volgens Accenture zijn nieuwe spelers in de banksector nu goed voor maar liefst een derde van de nieuwe inkomsten. Het is niet verbazingwekkend dat veel traditionele spelers zich hierdoor bedreigd voelen. Blijkens een vorig jaar onder bestuurders gehouden enquête vreest bijna 80% van de topbestuurders dat hun bedrijf gevaar loopt om ontwricht te raken en verdrongen te worden door concurrerende fintechbedrijven. Het lijkt erop dat deze angst gegrond is. Volgens Gartner zal 80% van de bestaande financiële dienstverlening tegen het jaar 2030 zijn verdwenen indien deze er niet in slaagt om zich aan veranderend klantgedrag aan te passen en digitale processen te omarmen.

Dit gezegd hebbende, wat kunnen de klassieke financials doen om overeind te blijven? Deze traditionele bedrijven moeten fintechbedrijven als partners omarmen, en niet als concurrenten zien. Een dergelijk samenwerking levert vele mogelijkheden op om ertoe te blijven doen, om de gaten in hun dienstenpakketten op te vullen en om uiteindelijk meer klanten te bereiken. De afgelopen jaren, met name in het nieuwe tijdperk van 'open banking', zijn beide soorten bedrijven gaan inzien dat het aangaan van samenwerkingsverbanden en het proactief samenwerken wel eens de beste manier zou kunnen zijn om op een duurzame manier te innoveren, te groeien en klanten te behouden.

De voordelen van deze samenwerkingsverbanden zijn voor beide kampen talrijk. Traditionele instellingen kunnen gebruik maken van de slagvaardigheid en technische kennis die financiële technologiebedrijven met zich meebrengen om hun aanbod te stroomlijnen en verbeteren, om voor een betere klantbeleving te zorgen en om risico's te beperken. Sommige banken hebben al op deze trend ingespeeld door samen te gaan werken met deze opkomende banken. Metro, dat een paar jaar geleden een samenwerkingsverband is aangegaan met online peer-to-peer kredietverlener Zopa, was een van de eerste. Vele anderen hebben sindsdien dit voorbeeld gevolgd. Een recente studie heeft aangetoond dat meer dan de helft van de banken zegt actief op zoek te zijn naar overnamekandidaten, samenwerkingsverbanden en accelerators om toegang te krijgen tot nieuwe technologie. Welke voordelen kunnen fintechbedrijven verwachten van de samenwerking met hun meer gevestigde branchegenoten? Toegang tot een trouw klantenbestand, financiële ondersteuning en een gedurende tientallen jaren aangescherpte deskundigheid op het gebied van regelgeving.

Colocatie ten behoeve van innovatie

Om de samenwerking tussen financiële dienstverleners en financiële technologiebedrijven te ondersteunen, is het van wezenlijk belang dat men over de juiste infrastructuur beschikt. Colocatie in een datacentrum (met een grote verbindingsdichtheid) met gevestigde financiële dienstverleners stelt bedrijven in staat om te profiteren van directe verbindingen met een reeks bestaande partners, leveranciers en klanten in het datacentrum. Dit zorgt voor een zeer vruchtbare samenwerking, een lagere verbindingsvertraging en ontelbare mogelijkheden tot innovatie.

Interxions hub voor financiële dienstverlening in Londen, waarbij meer dan 300 financiële dienstverleners zijn aangesloten, is een van de meest gerenommeerde datacentercommunities in Europa. Gelegen op slechts een steenworp afstand van Square Mile, Silicon Roundabout en Tech City, met toegang tot faciliteiten door heel Europa, is dit de ideale locatie voor elke financiële dienstverlener die zijn gegevens veilig wil onderbrengen en die met de digitale elite in aanraking wil komen. Het biedt tevens besloten toegangspunten tot de meest toonaangevende cloudplatformen ter wereld, zoals AWS en Microsoft Azure, wat bedrijven in staat stelt om via één enkele veilige verbinding verbindingen met meerdere clouds te leggen en beheren.

Als u wilt weten hoe wij u kunnen helpen, neem contact op met ons.