NIEUWSFLITS: INTERXION REBRANDT NAAR DIGITAL REALTY. LEES MEER.

Datacenters vormen de kern van de huidige digitale economie

6 april 2021

Author: Patrick Brand, Marketing Manager, Interxion

Hoewel de meesten het zich niet realiseren, vormt de datacenterindustrie de ruggengraat van onze huidige digitale samenleving. Elke dag kom je tientallen keren onbewust met een datacenter in aanraking, virtueel dan. Datacenters stellen ons namelijk in staat om in ons dagelijks leven van talloze voordelen van technologie te profiteren. 

Streamingdiensten, gaming en sociale media zijn slechts een fractie van de manier waarop ons leven is verbeterd door de hoge connectiviteit en de gegevensopslagdiensten die datacenters bieden. Als u ooit met uw dierbaren hebt gecommuniceerd via messaging-apps, op afstand hebt gewerkt, foto's en video's digitaal hebt opgeslagen, mobiele betalingen hebt verricht, online verzekeringen hebt afgesloten, of eigenlijk alles waarvoor een wi-fi-verbinding nodig is, dan hebt u geprofiteerd van de kracht en connectiviteit van datacenters.

Maar hoe bieden datacenters precies technische ondersteuning voor deze dagelijkse activiteiten die we vaak als vanzelfsprekend beschouwen?  

Digitale transformatie vereist een krachtige infrastructuur  

Bedrijven hebben altijd al een krachtige infrastructuur nodig gehad die in staat is supersnelle connectiviteit en hoge prestaties te leveren om deze dagelijkse ervaringen voor consumenten waar te kunnen mnaken. Ervaringen die bovendien enorm veel data hebben gegenereerd. 

In de huidige periode van digitale transformatie willen bedrijven gebruik blijven maken van deze grote hoeveelheden data - 90 procent van alle bestaande data is in de afgelopen twee jaar gegenereerd. Er worden elke dag 2,5 quintiljoen bytes aan gegevens gecreëerd - die tevens worden gegenereerd door nieuwe technologieën zoals AI, het ‘Internet of Things’ en 5G. 

Bedrijven hebben behoefte aan verbeterde infrastructuurmogelijkheden, waaronder de behoefte aan nog betere connectiviteit en flexibiliteit, lagere latency, directe toegang tot de cloud en veilige en krachtige compute-mogelijkheden.  

Het lastige is dat veel ondernemingen niet van plan zijn om deze nieuwe, ingewikkelde IT-infrastructuur in een eigen faciliteit te beheren. Technologieën als AI vereisen bijvoorbeeld een immense hoeveelheid rekenkracht die bedrijven simpelweg niet alleen kunnen leveren of zich kunnen veroorloven te onderhouden. De meeste bedrijven met on-premise datacenters beschikken niet over voldoende expertise om deze professioneel te kalibreren of toegang te krijgen tot de beste beschikbare technologie. Als gevolg daarvan worden deze eigen datacenters een enorme kostenposten verbruiken ze onnodig grote hoeveelheden energie.  

De toekomst van het datacenter: Colocatie  

Colocatie datacenters daarentegen helpen bedrijven bij het implementeren van de digitale technologieën die hen een concurrentievoordeel opleveren, de flexibiliteit van het bedrijf vergroten en nieuwe businessmodellen mogelijk maken. De interconnectiemogelijkheden via colocatie datacenters bieden bedrijven niet alleen een betere netwerkbeveiliging en algemene kostenbesparingen op de IT-infrastructuur, maar helpen hen ook hun geografische bereik te vergroten, omdat ze content zo dicht mogelijk bij de eindgebruikers willen brengen en gebruikers in nieuwe regio's willen bedienen. Directe connectiviteit met de cloud en andere platforms via colocatie creëert een ‘connected community’ die ondernemingen toegang biedt tot een groot scala aan partners en diensten, terwijl ze toegang houden tot hun eigen infrastructuur. Colocatie biedt ook flexibiliteit en schaalbaarheid, waardoor bedrijven aan hun huidige behoeften kunnen voldoen en in de toekomst kunnen groeien.  

De colocated datacenters van Interxion en Digital Realty staan ten dienste van bedrijven in alle sectoren en helpen hen te voldoen aan hun dringende infrastructuurbehoeften op manieren die van invloed zijn op het dagelijks leven van hun consumenten. Forensen verwachten bijvoorbeeld van hun OV-bedrijf dat ze een snelle, betrouwbare eindgebruikerservaring leveren als het gaat om het kopen van tickets via hun app. Als gevolg hiervan koos een grote Europese treinoperator voor colocatie met Interxion, waardoor hun kritieke infrastructuur dichter bij de internet exchange kwam te staan en een betere verbinding met de AWS-cloud tot stand werd gebracht. Door de directe verbinding met de cloud zorgt colocatie voor een vlekkeloze mobiele ervaring voor eindgebruikers, zelfs wanneer tienduizenden ticketaankopen onmiddellijk worden verwerkt. Hoewel consumenten misschien niet nadenken over de datacentervereisten die komen kijken bij de aankoop van een mobiel trein- of bijvoorbeeld concertkaartje, weten bedrijven dat ze geen compromissen kunnen sluiten op het gebied van connectiviteit, prestaties en betrouwbaarheid als ze essentiële processen soepel willen laten verlopen.  

Duurzame oplossingen ontwikkelen  

Dat datacenters veel stroom moet leveren aan haar klanten - dat kunnen we niet ontkennen. Maar in het afgelopen decennium heeft de hele industrie gigantisch geïnvesteerd in de ontwikkeling van essentiële groene technologie die de impact op het milieu vermindert. Interxion heeft al jaren geleden het goede voorbeeld gegeven bij het verbeteren van de energie-efficiëntie door middel van technologische innovaties en operationeel gedrag.  

We hebben baanbrekend werk verricht op het gebied van unieke energiebesparende datacenterontwerpen, waarbij we gebruik hebben gemaakt van alles van arctische windenergie tot ondergrondse watervoerende lagen om onze koolstofvoetafdruk te verkleinen. Enkele van Interxions eerste energie-efficiëntieontwerpen zijn onder meer het gebruik van Koude Warmte Opslag en zeewaterkoelsystemen, het gebruik van luchtvrije koelsystemen en het hergebruik van overtollige warmte om nabijgelegen woonhuizen te verwarmen. Al sinds 2017 draaien onze datacenters voor 100 procent op hernieuwbare energie, hebben we onze ontwerpen voor vloeistofkoeling en hybride vloeistofkoeling voltooid en hebben we onze PUE-metriek (Power Use Effectiveness) over onze gehele Europese voetafdruk verbeterd.   

Het ontwikkelen van deze baanbrekende, duurzame innovaties in datacenterontwerp en -beheer is slechts één manier waarop we het image van de industrie willen veranderen van energieslurper naar onderdeel van de probleemoplossing.  Het verbeteren van bedrijfsprestaties met hoge connectiviteit, lage latency en beveiligingsnetwerken en door infrastructuur onder te brengen in een groen, carrier- en cloud-neutraal datacenter - het is een win-win situatie.  

Om meer te weten te komen over hoe colocatie met Interxion: A Digital Realty Company uw bedrijf kan helpen, klik hier