NIEUWSFLITS: INTERXION REBRANDT NAAR DIGITAL REALTY. LEES MEER.

The winner takes all. iGaming in Nederland - deel 1

Rien ne va plus. Na vele jaren van voorbereiding en politiek overleg zullen online kansspelen en sportsbetting - in de markt genaamd iGaming - wettelijk toegestaan zijn in Nederland. De tweede helft van 2021 staat gepland voor de langverwachte opening van de Nederlandse iGaming markt.

Categorieën

7 september 2020

Eenmaal open zal de Nederlandse online gokmarkt, geschat op een waarde van meer dan 1 miljard euro, naar verwachting enorme kansen creëren voor lokale en internationale iGaming-operators. Maar uiteraard dienen zij eerst een licentie vergaren om te mogen opereren. Om dit te kunnen doen, moet men zich houden aan de strenge wettelijke eisen die tevens rekening houden met de IT-infrastructuur en de zogenaamde Controle Database. Een goede digitale infrastructuur is essentieel  om de beste user experience (UX) te kunnen bieden aan de consument. In deze serie blogs duiken we in de wettelijke en infrastructurele eisen die iGaming operators zullen tegenkomen bij het betreden van de Nederlandse markt. Eén ding is duidelijk: een uitgebreide datacenterstrategie is een belangrijke succesfactor bij het betreden van de Nederlandse markt. Een strategie die rekening houdt met de specifieke eisen van de overheid en de gebruikerservaringseisen van de spelers.

Data-driven controle

iGaming is entertainment voor consumenten, maar heeft ook een aantal nadelen. Bijvoorbeeld op het gebied van verslaving of het witwassen van geld. De nieuwe Wet Kansspelen op Afstand (Koa) is in het leven geroepen om enerzijds een veilige omgeving voor iGaming-spelers te garanderen en anderzijds gokverslaving en criminaliteit te voorkomen. Hiervoor zal de Nederlandse overheid vergunningen verlenen en een overzicht van betrouwbare exploitanten hebben. Er zijn verschillende eisen waaraan exploitanten moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een licentie. Voor dit moment noemen we vast één belangrijke eis waaraan exploitanten moeten voldoen: het opzetten, onderhouden en toegankelijk maken van een Controle Database (CDB) om de Nederlandse Kansspelautoriteit in staat te stellen haar toezichtsbevoegdheden uit te oefenen. De verplichte gegevens in de CDB zullen betrekking hebben op het betalingsverkeer, wijzigingen in de gokrekeningen, overschrijdingen van de spelersprofielen en de toepassing van interventiemaatregelen. De gegevens zullen vrijwel realtime moeten worden opgeslagen en mogen niet worden overschreven. De gegevens zullen privacygevoelig zijn, dus alleen gepseudonimiseerde gegevens zullen worden opgeslagen. In geval van een vermoeden van fraude kan de Nederlandse Kansspelautoriteit de licentiehouder dwingen om de identiteit achter de unieke aanduiding bekend te maken.

De licentiehouder moet de CDB in Nederland hebben staan en fysiek laten scheiden van het gaming systeem. Beide kunnen in hetzelfde datacenter worden ondergebracht, maar de gegevens die in de CDB zijn opgeslagen, moeten logistiek en veilig worden gescheiden van alle andere gegevens. Verder zal de vergunninghouder verplicht zijn om passende technische en organisatorische maatregelen te nemen die de digitale of fysieke toegang tot de CDB-omgeving voor geautoriseerde functionarissen van de Nederlandse Kansspelautoriteit en andere overheidsinstellingen garanderen, bijvoorbeeld in het kader van een inbeslagname. De licentiehouder zal ook verplicht zijn om een back-up systeem te draaien dat de beschikbaarheid van de gegevens waarborgt en tegelijkertijd herstel mogelijk maakt in het geval dat een bestand wordt verwijderd of beschadigd. De vergunninghouder zal de Nederlandse Kansspelautoriteit moeten informeren over de locatie, de specificaties en de werking van het back-upsysteem en eventuele wijzigingen daarvan. Indien een 'mirror repository' of soortgelijke oplossing beschikbaar moet zijn, dient deze bij voorkeur op een secundaire locatie te staan (d.w.z. fysiek gescheiden van de CBD en gescheiden van de gaming systemen). Deze mirror zal de CBD in staat stellen om te blijven werken in het geval van een hardware storing, waardoor de verloren beschikbaarheid wordt beperkt. Een dergelijke mirror kan echter niet dienen als back-up oplossing.

Conclusie: operators kunnen hun CBD, hun back-ups, mirrors en de belangrijkste iGaming-softwareplatforms en -diensten het beste onderbrengen in een veilige datacenteromgeving die al in staat is om aan de vele IT-behoeften van de operator en zijn ecosysteem te voldoen.

User Experience: snelle transacties en interacties

iGaming gaat samen met specifieke digitale infrastructuuruitdagingen op het gebied van snelheid, prestaties en privacy. Spelers verwachten visueel aantrekkelijke toepassingen die gemakkelijk te gebruiken zijn en die naadloos draaien op meerdere apparaten, variërend van mobiel en desktop tot smart tv en een gameconsole. Interacties en transacties moeten snel, veilig en privé zijn. Daarom is een perfecte User Experience (UX) een sterk concurrentievoordeel dat impact heeft op de inkomsten en het resultaat voor iGaming operators. Het platform en de onderliggende infrastructuur, bestaande uit speel- en betaalplatforms, datacenters, verbindingen, databases, datakluizen en meer, moet onder alle omstandigheden die optimale UX kunnen leveren, in een snel veranderende omgeving en tijdens pieken van een groot aantal spelers en de hoeveelheid data. En low latency is cruciaal omdat het een van de belangrijkste factoren is die UX bepalen.

Het moge duidelijk zijn dat de eisen die aan UX en beveiliging worden gesteld het best kunnen worden aangepakt vanuit een veilige, state-of-the-art datacenter omgeving die ook alle andere infrastructurele en juridische behoeften die iGaming met zich meebrengt, faciliteert.

Lees alles over de wettelijke en infrastructurele eisen in het gratis ‘Entering the Dutch iGaming market’ whitepaper.