Blog

Netnod lockar internationell trafik till Sverige

Netnod är en icke-vinstdrivande, neutral och oavhängig Internetknutpunkt, som ägs av TU-stiftelsen. Vi har pratat med Netnods kommunikationschef Nurani Nimpuni om Netnods framtidsplaner och samarbete med Interxion.

Netnod är en icke-vinstdrivande, neutral och oavhängig Internetknutpunkt, som ägs av TU-stiftelsen. Vi har pratat med Netnods kommunikationschef Nurani Nimpuni om Netnods framtidsplaner och samarbete med Interxion.

Vilken roll spelar Netnod för den svenska IT-infrastrukturen?

- Vi spelar en viktig roll både tekniskt och politiskt då vårt arbete sker i samarbete med och nära både operatörer och beslutsfattare. På Netnod arbetar vi för öka robusthet och prestanda för Internet i Sverige. Utöver att ligga i framkant rent tekniskt så siktar vi på att bidra till ett öppet klimat mellan aktörerna på marknaden. Detta gör vi bland annat genom att arrangera Netnodmöten två gånger per år i Stockholm. Många av deltagarna kommer på våra möten för att uppdatera sig om vad som är på gång just nu, för att höra hur andra operatörer löst tekniskt komplexa problem som de själva står inför, eller för den unika möjligheten att nätverka med "gräddan" inom Svensk IT-infrastruktur. Vi är stolta över att ha så mycket kompetent folk omkring oss.

Hur ser Netnods framtida planer ut här i Norden?

- Här i Sverige och Norden ser vi ett fortsatt ökat behov av våra tjänster då fler och fler operatörer uppgraderar hos oss för att kunna utbyta ännu mer trafik. I och med det ökade behovet lanserade vi som första knutpunkten i Norden 100GE-portar förra året. Genom vårt engagemang och arbete internationellt attraherar vi hela tiden nya operatörer till Sverige och Netnod. Detta är något som vi kommer att fortsätta med för att skapa fortsatt värde för knutpunktens befintliga anslutningar. Just nu utvecklar vi en ny produkt som kommer att möjliggöra mindre anslutningar till minimal kostnad hos oss. Detta gör vi för att ge mindre operatörer möjlighet att koppla upp sig hos oss och dra fördel av det. Håll gärna utkik i höst för mer information om detta.

Vad betyder samarbetet med Interxion för Netnods verksamhet?

- Vi har naturligtvis ett stort behov av att finnas placerade i moderna, säkra och effektiva datacenter. Det är dessutom en stor fördel om det i datacentret finns både aktörer och innehåll som vill använda oss, eftersom man då enkelt kan ansluta sig direkt till Netnod. Vi tycker att vi har ett bra samarbete med Interxion och vet att de är duktiga på att lyfta fram vår närvaro gentemot deras kunder och operatörer.