Blog

Qbrick strömmar media över världen från Interxion

Bland Qbricks kunder märks bland anant Kanal5, Dagens Industri, NRK, Jyske Bank, Danmarks Radio, Danske Bank och Aftonbladet TV. För kunderna är det helt avgörande att kunna leverera en tjänst som fungerar till 100% 24/7.  Publiken är kräsen och tittarna förväntar sig en problemfri uppspelning.

Tillgänglighet är det mest affärskritiska för våra kunder och därmed för oss. Det betyder att vi behöver försäkra oss mot eventuella strömavbrott men också säkra upp att vi har kapacitet att koppla upp oss mot alla ISP:er, vilket Interxion kan tillhandahålla. För oss är det också viktigt att vår datahall är helt neutral i förhållande till vilka ISP:er som finns på plats.

Petabyte av data

Det är enorma mängder data som flödar genom Qbricks servrar alla dygnets timmar. Exakt hur mycket är en väl förborgad hemlighet, men Carlos avslöjar att det rör sig om petabyte per månad. Och mängden ökar stadigt. Nya konsumtionsmönster och förbättrad teknik gör att hela tiden fler konsumenter konsumerar strömmat innehåll. Förutom telefoner och surfplattor, så börjar nu alltfler byta ut sina TV-skärmar mot så kallade smarta-tv-apparater som strömmar direkt via internet.

– Vi ser just nu en standardisering av bildformaten som ger ännu bättre förutsättningar för bättre bildkvalitet. Tidigare krävdes ofta tunga installationer som Flash eller Silverlight. Nu väljer alltfler http-baserad strömning, vilket ger ännu högre kvalitet, enligt Carlos Gutierrez.

Framtiden är global

Förra året förvärvades Qbrick av franska TDF, som är en global infrastrukturleverantör av digital-tv. Siktet för Qbrick är därmed inställt på att ytterligare expandera internationellt. Och att bygga sin egen datahall är knappast aktuellt för ett så snabbväxande företag.

– Det är varken ekonomiskt försvarbart eller praktiskt möjligt att bygga en egen hall. Vi är extremt beroende av tillgänglighet och måste snabbt kunna expandera kapaciteten vid behov, vilket Interxion säkrar upp för oss, avslutar Carlos Gutierrez.