Blog

Nystartade företag i Norden ser potential med molnet

Clerk.io är ett danskt företag som levererar personalisering- och merförsäljningslösningar till e-handeln. Deras lösning är helt molnbaserad och har en global målgrupp. Clerk.io har sin infrastruktur hos en PaaS leverantör.

Hans-Kristian Bjerregård, VD för clerk.io berättar:

Vi startade Clerk.io i Danmark eftersom att vi är danskar. Det är fördelaktigt att starta upp molnverksamheter i Norden, då vi är mer inställsamma till molntjänster och inte är lika rädda för var datan lagras. Vi är också mer vana och avancerade i användandet av moln- och online tjänster.

Vi upplever att i Norden är det många nystartade företag som använder sig av molnet. Delvis beror det på den enorma potential som finns med molnbaserade lösningar- dem är enkla, snabba och billiga att starta.

Jag tror också att man inte är lika rädd för att misslyckas. I vårt välfärdssamhälle sätter man inte familjens framtid på spel. Även om man skulle gå i konkurs finns det socialt stöd. Så är det nödvändigtvis inte i andra länder- och inte i USA.

Vi ramar inte vår första intjänade krona

I USA har man en helt annan kultur. Här är entreprenören ofta en person som är på väg att lämna universitetet och som ännu inte har en familj att försörja. Man kommer ofta ifrån entreprenörsfamiljer, med tradition att starta företag, och är inte beroende av sin inkomst för att överleva. Det är mycket seriöst att vara entreprenör i USA och man ramar in sin första intjänade dollar. Så gör vi traditionellt inte i Danmark och Norden.

Norr ligger före syd när det kommer till e-handel i Europa

När vi tittar på våra kunder, så kan vi öka omsättningen för en dansk kund med 30 % och 40 % för en centraleuropeisk, medan vi kan öka omsättningen för en sydeuropeisk kund med hela 50 %. Det beror på att vi redan har kommit långt i utvecklingen av e-handelslösningar i Norden. Därför är det fördelaktigt för oss att arbeta med sydeuropeiska kunder, vi kan ta större omtag om kunden samtidigt som vi upplever att konkurrensen är mycket mindre.

Vi har blivit mer molnbaserade

Vi jobbar på att bli ett globalt företag och när man levererar e-handelslösningar är snabba svarstider ett måste. Därför måste vi erbjuda webbshoppar från plattformar som står i USA och Asien, för att kunna serva kunder på den marknaden. Lyckligtvis är det fantastiskt lätt att skapa och kopiera vår konfiguration till nya serverlösning i andra regioner. Vi har också gått från virituella servrar till containersystem, så att vår egen infrastruktur har blivit mer molnbaserad, säger Hans-Kristian Bjerregård, CEO for Clerk.io.

År 2008-2009 arbetade jag för en större dansk e-handel. Där la vi mycket tid på själva servrarna. Även om Clerk.io leverarar infrastruktur till e-handeln, skulle jag idag inte drömma om att köpa mina egna servrar. Att köpa molnbaserad infrastruktur har kommit att bli så billigt, att vi inte bör lägga tid på det, säger Hans-Kristian Bjerregård, CEO på Clerk.io.

Bakgrund

Interxion, som är ledande inom operatörs- och molnneutral colocation-datacenter i Europa, gav undersökningsföretaget The METISfiles i uppdrag att kartlägga den nordiska cloud- marknaden. Resultatet blev ett Cloudscape innehållande 575 nordiska molnleverantörer. Cloudscape ger en ögonblicksbild av de enskilda nordiska ländernas marknad för SaaS, PaaS och IaaS.

Här får du en komplett överblick av den nordiska cloud-marknaden och hur fördelningen av IaaS, Paas och SaaS leverantörer i Sverige ser ut i förhållande till de övriga nordiska länderna.