Cloud Connect: en enkel multicloud-lösning

9 juli 2016

Det har kommit att bli en tradition hos oss på Interxion att vi i slutet av varje år publicerar en prognos för kommande år gällande de branscher som vi följer extra noga. Redan år 2012 gjorde vi en prognos om framtiden för cloud. Även om det tar längre tid för molntjänster att etablera sig än vad vi ursprungligen förutsåg, ser det mesta av det vi förutsåg ut att bli verklighet. En förutsägelse värd att notera, gäller det ökade behovet av privata förbindelser till publika molntjänster. Det stod nämligen ”clouds”, med ett s i slutet. Den lilla konsonanten som indikerar flertal, har bitit sig kvar.

IT-chefer söker alltid efter kostnadseffektiva, agila och flexibla fördelar med molnet, men de ser också behovet av en flermolnslösning som använder flera molnleverantörer till olika applikationer för att optimera IT-strategier. Alltså ”clouds”- i flertal. Tidigare i år publicerade Forrester en rapport som förklarar hur en multicloudstrategi skapar värde för verksamheter.

Om man tänker efter, är det ganska vettigt. Användningen av cloud är nu så utbrett och används till så många olika applikationer att det nästan är galet att enbart använda en leverantör för alla lösningar. Med det är också där många en gång började: med en applikation i molnet hos en leverantör. Det är enkelt att fortsätta använda samma leverantör som man startade med och var du ute tidigt så fanns det inte många valmöjligheter. Med tiden har fler leverantörer etablerats med nya skräddarsydda lösningar. Vi gör oss själva en björntjänst genom att välja den leverantör vi en gång startade med bara för att dem var först på marknaden när vi beslutade att börja migrera till molnet. Men om du inte är försiktig kan en multicloudarkitektur också ha sina nackdelar. Även om du är redo att migrera till molnet, kan tiden det tar att provisionera förbindelser till olika molnplattformar skapa en känsla av att det är allt annat än agilt.

Interxions Cloud Connect är designad för just flermolnslösningar. Med en fysisk förbindelse kan du nå alla dina molnleverantörer via en VLAN-förbindelse med automatiskt provisionering. Det sparar inte bara tid, du slipper besväret med att upprätta förbindelse till varje enskild leverantör– i flertal. Cloud Connect är en enkel lösning för att ansluta dig till dina molnleverantörer och ger dig även fördelar som säkerhet och hög tillgänglighet som backas upp av SLA:er.

När man tänker tillbaka på prognosen från 2012 och det extra s:et som har kommit att bli grundläggande för våra IT-strategier år 2016, funderar jag på om det var ett sammanträffande eller medvetet. Det verkade faktiskt som om att vi kunde spå in i framtiden- och kom ihåg att användandet av en multicloudstrategi inte behöver innebära en komplicerad nätverkslösning.