Cloud Connect + ExpressRoute + Azure = blixtsnabbt och säkert

28 september 2016

Vi hade besök från två av Microsoft ledande ExpressRoute experter på ett välbesökt seminarium som vi höll i både Stockholm (14/9) och Köpenhamn (15/9). Jag hade äran att presentera våra gäster och hålla i den avslutande diskussionen. Här är min sammanfattning för alla er som inte var där.

Interxions Cloud Connect, Microsofts ExpressRoute och Microsoft Azure. Vad kan de här tjänsterna göra för dig? Hur hänger de ihop och hur implementerar man dem? Det är tydligt att de här frågorna ligger i tiden, för vi hade totalt närmare 150 deltagare.

Bakgrunden är den omvälvande digitaliseringen. Många stora internationella företag och digitala tjänster, som Uber, Snapchat och Airbnb, var inte ens påtänkta för bara några få år sedan. Nu händer allt väldigt snabbt. De som inte kan hitta en fungerande affärsmodell och en teknik som stödjer den kommer helt enkelt att slås ut. Många har sett fördelarna med den flexibilitet, skalbarhet och säkerhet som erbjuds i molnet, och där är Microsoft en av de största aktörerna med sin molntjänst Azure. Azure är tillgängligt via internet, men för fler och fler företag är det inte tillräckligt. För dem är det helt avgörande med extremt hög prestanda - inte bara ibland utan varje dag.

Richard Warner, Microsoft överdriver inte när han beskriver fördelarna. En direkt anslutning till Azure via en peering-punkt hos Interxion möjliggör bandbredd på 2 gbps. Du får även dynamisk routing med BGP mellan ditt nätverk och Azure, mindre fördröjning, en seriös SLA och, givetvis, extremt hög redundans. Richard beskrev de fem vanligaste scenarierna där företag väljer att ansluta med ExpressRoute mot Azure:

  • Lagring - En "fet pipa" för bland annat migration replikering och disaster recovery
  • Utveckling och test - Lätta att flytta virtual machines mellan Azure och det egna datacentret
  • Big data - Både lagring och datamining kan ske i molnet med en dedikerad anslutning
  • Media - Strömmande media kräver stabil infrastruktur och rejäl bandbredd
  • Hybridappar - Snabb API-access gör att Azure fungerar som en förlängning av kundens datacenter

Hur hänger då Azure och ExpressRoute ihop med Interxions tjänst Cloud Connect? Richard visade ett antal bilder och jag kan inte publicera alla här, men här är ett bra grundexempel som jag har fått låna från hans presentation.

 

se_expressroute_0916_picture

 

Det svarta huset i mitten är en peering-punkt, till exempel vår anläggning i Stockholm. Där möts kundens nätverk och ExpressRoute. Interxions tjänst Cloud Connect ser till att de fungerar ihop. Jag vill inte ens gå in på hur det fungerar men tro mig - det är faktiskt lite krångligare än det låter. Det är inget som alla kan göra själv, och det kräver kraftfulla infrastrukturella resurser.

Federico Guerrini, också från Microsoft, gick in i mer detalj på hur man får ihop de tre delarna i det här upplägget. I grunden är det tre parter - kunden, Interxion och Microsoft - som har tydligt definierade ansvarsområden, vilket underlättar implementation och stabilitet. Samtidigt finns det en betydande flexibilitet och ett utrymme för kundens önskemål, till exempel när det gäller leverantör av routers.

Den tredje talaren på vårt seminarium var vår egen cloud-expert Jelle Frank van der Zwet, som bland annat beskrev de tre olika sätt som företag kan ansluta till Azure:

  1. Direkt – en egen lina från punkt till punkt – dyrt och inte särskilt intelligent
  2. Med operatör – En IP-baserad VPN-lösning som passar i vissa fall

Den tredje lösningen är den som Interxion erbjuder:

3. Cloud exchange - Cloud Connect - ExpressRoute – en flexibel lösning baserad på BGP

Jelle Frank förklarade också varför Interxion har valt att arbeta med layer 2 (enklare, helt enkelt) och varför vi aldrig tar betalt för trafik. Han tycker, precis som jag, att en stor fördel med Cloud Connect är möjligheten att välja olika nivåer av hybridlösningar utifrån behov. Interxion möjliggör hybrid-IT, vilket är ett fantastiskt sätt att närma sig molnet - steg för steg. Hans sista råd på seminariet var att man alltid ska förbereda sig och designa sitt nätverk för interkonnektivitet, vilket är framtidssäkert och gör det att lättare att fördela workload.

Jag är väldigt glad över att Microsoft har valt att arbeta med oss. Det innebär ett stort mervärde för våra kunder och ett premiumerbjudande för de aktörer som kräver absolut högsta möjliga kvalitet.

Tack för ordet och till alla er som deltog vid seminariet!

 Se talarnas presentationer