Cloudscape 2016 - Svenska SaaS-aktörer siktar på Europa

Kategoriger

15 november 2016

Vilken typ av tjänster levererar de svenska cloudleverantörerna och hur ser trenden ut? Interxion presenterar en rykande färsk kartläggning av svenska cloudtjänster som bland annat indikerar ett växande intresse för Europa-marknaden.

Interxion fortsätter att kartlägga de svenska molnleverantörerna och nu finns en aktuell rapport för 2016. Kartläggningen, som genomförs av undersökningsföretaget Metisfiles, visar att de svenska cloudtjänsterna växer så det knakar - antalet företag som erbjuder molntjänster har ökat från 175 till 200 stycken sedan i fjol.

Undersökningen visar att en övervägande majoritet av de svenska cloud-leverantörerna har ett starkt fokus på att leverera olika slags SaaS-tjänster; som eCommerce, kommunikation, betalningslösningar, ERP, online workspace och tidshantering. Andelen SaaS-leverantörer har dessutom ökat från 70 till 76 procent på bara ett år. Den vanligaste SaaS-tjänsten i Sverige är någon slags kommunikationstjänst, inte minst inom marknadsföring. Ett par lysande exempel på det är Beepsend och Widespace.

Ökat intresse för Europa

Många av de svenska cloudleverantörer som expanderar utomlands väljer att etablera partnerskap med lokala IaaS-leverantörer på de aktuella marknaderna. Här har det skett en stark förändring under det senaste året. Andelen svenska SaaS-leverantörer som inlett samarbete med IaaS-leverantörer i något annat europeiskt land har nästan fördubblats - från 20 till 37 procent. Samtidigt har liknande partnerskap med amerikanska IaaS-leverantörer minskat kraftigt - från 25 till 14 procent. Här hemma på den svenska marknaden är andelen SaaS-leverantörer som samarbetar med IaaS-leverantörer oförändrat 62 procent.

- De här siffrorna bekräftar vad jag har sett under det senaste året. Tillit och förtroendet för varandra är väldigt viktig vid val av samarbetspartner. Just därför tenderar svenska företag att söka en lokal partner, framförallt när det gäller datasäkerhet. Det är en försiktighet som bland annat handlar om datakontroll och compliance, säger Interxions Norden-vd Peder Bank i en kommentar.

Partnerskap med AWS och Azure

Undersökningen visar också att 80 procent av IaaS-leverantörerna inte har något global partner. 11 procent av dem samarbetar med AWS och 9 procent har ett samarbete med Microsoft Azure.

- Det är fortfarande ganska lite. Jag tror att fler lokala IaaS-leverantörer kommer att söka samarbete med de stora internationella cloud-plattformarna. Fler och fler lokala kunder kommer att förvänta sig det som en naturlig del i leverantörernas cloud-mix, säger Peder Bank.

PaaS utgör fortfarande endast två procent av den svenska molnmarknaden

Bakgrund

Cloudscape är en kartläggning av den svenska molnmarknaden för SaaS, PaaS och IaaS som genomförs av det holländska undersökningsföretaget Metisfiles på uppdrag av Interxion. Endast företag med en tydlig B2B-inriktning och med huvudkontor i Sverige ingår i undersökningen.