Blog

IT-flexibilitet: Nyckeln till bra användarupplevelser för OTT-innehåll

Efterfrågan på OTT-innehåll (Over-The-Top) har gjort ett redan svårt jobb ännu svårare för sändningsföretagen. Det är svårt att se till att livesändningar fungerar på traditionella plattformar dygnet runt, men det är ännu svårare att se till att det fungerar via bredbandsanslutningar till miljontals tittare över hela världen.

Det är den här utmaningen som företagen ställs inför i ett medialandskap som domineras alltmer av en till synes oändlig efterfrågan på streaming i realtid. I USA har OTT-leverantörer en mycket snabbare vinsttillväxt (32 procent per år) jämfört med kabel-, satellit- och telekomleverantörer (3 procent), enligt The Convergence Group. De europeiska konsumenterna ligger lite efter de amerikanska när det gäller dessa OTT-tjänster, men marknaden utvecklas snabbt, enligt Parks Associates.  

Allt fler OTT-aktörer som vill expandera sin verksamhet kommer in på marknaden. Molnbaserade digitala medieleverantörer som Netflix och Amazon Prime har redan tagit stora marknadsandelar. Traditionella TV-bolag lanserar sina egna OTT-plattformar, som HBO Now och Sky Q. Sportligorna kommer också in på marknaden. I USA har t.ex. Major League Baseball fått stort genomslag med sina streamade sändningar och deras teknik fungerar som grund för många andra streamingtjänster, både sportrelaterade och icke-sportrelaterade.

OTT handlar främst om användarupplevelsen. Av alla tjänster som levereras via internet (musik, sociala medier, nätbanker etc.) är film och TV det svåraste, eftersom kunderna förväntar sig samma kvalitet som vid vanliga sändningar. Och eftersom nöjda kunder är det som avgör om man lyckas eller inte, kan dålig bild under en sändning göra att en streamingtjänst försvinner lika fort som den startade.

Företag som levererar OTT måste därför fokusera på att maximera användarupplevelsen. Här är det IT-flexibiliteten som kommer att vara avgörande. Du måste ha rätt IT-resurser (i synnerhet en bra uppkoppling) på rätt geografiska plats med den flexibilitet som krävs för att kunna leverera högkvalitativa streamingtjänster över hela världen. Tillgång till molnet i ett datacenter ger den flexibilitet som sändningsföretagen behöver för att förbättra OTT-upplevelsen på tre specifika sätt: leverans, innehåll och engagemang. 

Leverans via streaming

Om du vill se hur viktigt det är att streamingen håller hög kvalitet för att få nöjda kunder, kan du logga in på twitter nästa gång det blir problem med en streamingtjänst under ett större sportevenemang. Tusentals arga tweets kommer att riktas mot Leverantör X inom några minuter. Det här visar hur viktigt det är med bra kvalitet när man streamar sportevenemang.   
Sport är en live-upplevelse som ibland delas av miljontals tittare samtidigt och det är inte många som har överseende med fördröjning eller dålig bildkvalitet. Det här är ett bra exempel på varför det är viktigt att leverera en högkvalitetstjänst när man arbetar med OTT.

Det bästa sättet att säkerställa hög kvalitet är att leverera sändningen från en plats som ligger så nära slutanvändaren som möjligt. Bra IT-planering innebär samordning av utrustning i anläggningar som erbjuder ett brett utbud av uppkopplingsmöjligheter, t.ex. internetleverantörer och innehållsleveransnät (CDN) på platser som ligger där mycket människor bör.

Sändningsföretagen måste hitta datacenter som inte bara ligger i rätt geografiska regioner, utan också på rätt platser inom dessa regioner. Colocation-anläggningar i stora städer gör att det går att streama sändningar med hög kvalitet i tätbefolkade storstadsregioner. Vissa platser i städerna erbjuder tillgång till en större publik än andra och det gör att antalet tittare som kan nås av en lokal internetleverantör ökar. Det är så sändningsföretagen ser till att så många tittare som möjligt kan se deras sändningar.

Innehåll

Innan du kan streama en sändning till tittaren måste du ha tillgång till det faktiska innehållet. Innehållet är en annan viktig aspekt av OTT-upplevelsen och här kan IT-flexibilitet göra en stor skillnad.

Tillbaka till sportexemplet. Ett strategiskt lokaliserat nätverk av datacenter gör det snabbare och lättare för sändningsföretagen att ta emot innehåll, till exempel en NFL-match, och distribuera matchen via OTT-plattformar. Bra och tillförlitlig tillgång till livesändningen gör att sändningsföretagen kan lägga till de tjänster som tittarna förväntar sig när de ser en match: livestatistik, uppdateringar av tabeller, repriser, integration med sociala medier etc.

En tillförlitlig och flexibel IT-miljö gör att sändningsföretagen kan fokusera på att skapa en så bra tittarupplevelse som möjligt.

Skapa engagerade användare

Om du kan streama sändningar kan du leverera nästan vilken typ av OTT-tjänst som helst. De mest innovativa tjänsteleverantörerna försöker hitta nya möjligheter att förbättra tittarupplevelsen.

Ta till exempel virtual reality. Engelska fotbollsklubbar är mycket populära i Asien och klubbarna lägger ned mycket tid och resurser på sociala medier för att engagera fansen i Asien. Att gå till själva arenan är självklart svårt för de här fansen som befinner sig så långt bort, men med hjälp av virtual reality kan de se matchen hemma men känna det som att de befinner sig inne på arenan.

Här kan ett flexibelt IT-nätverk göra att tjänsteleverantörerna kan utnyttja globala marknadsmöjligheter. Genom att leverera nya OTT-applikationer som virtual reality från datacenter på strategiska internationella platser, kan leverantörerna nå fler kunder och leverera högre kvalitet. Stort engagemang leder till nöjdare kunder, vilket kan ge ännu större intäkter.

I slutändan öppnar övergången till OTT-innehåll dörren till tillväxt om leverantörerna har den IT-flexibilitet som krävs för att leverera kvalitet.