Så gör datacenter VR till verklighet

De som är lite äldre kanske minns hypen kring Virtual Reality (VR) under tidigt 1990-tal: stora headsets, dålig grafik och en känsla av åksjuka var standard – något som förhindrade tekniken från att slå igenom. Snabbspola fram till idag och VR skapar fortfarande rubriker med 2016 som året då det blev populärt överallt.

Från billiga Google Cardboard-headsets till HTC:s dyrbara Vive: VR-konkurrensen bland stora teknikföretag har ökat snabbt och antyder att det ligger lite mer tyngd bakom hypen denna gång.

Med en potential på 500 miljoner sålda headsets och ett totalt marknadsvärde på $30 miljarder inom nästa decennium satsar nu innehållsutvecklare och digitala medieföretag över hela världen på att fånga sin del av den här lukrativa virtuella världen.

Både VR-spel och 360°-video blir allt populärare men potentialen hos VR är större än bara underhållning. Det kan användas med olika applikationer i flera olika sektorer, bland annat bioteknik, marknadsföring och tillverkning. Bilindustrin utvecklar just nu VR-applikationer som gör det möjligt för kunder att besöka showrooms och till och med testköra bilar virtuellt.

Effekten av det här enormt populära VR-innehållet på globala nätverk kommer troligtvis att bli dramatisk. Content Delivery Networks (CDN) förväntas nu att behandla 71 procent av all internettrafik 2021 med VR-trafiken som kommer att öka 20-faldigt till samma år. Naturligtvis kommer datacentren att fungera som ett nav för det här ökade VR-innehållet – och sammanför uppkoppling, behandling och lagring som behövs för att stötta en smidig upplevelse för slutanvändarna.

Virtuell infrastruktur

VR-teknikens verkliga potential finns inte i isolerade upplevelser levererade av lokalt innehåll. Både företag och konsumenter förväntar sig att VR erbjuder ett interaktivt utrymme. Datacenter behöver överlägsen uppkoppling för att kunna göra det här till verklighet, oavsett om målet är att ha kul med vänner, företag som interagerar med kunder eller designteam som samarbetar med olika projekt.

Tidigare innebar VR-teknikens brandbredd och latenskrav ett stort hinder för att kunna möjliggöra ett massinförande. Fantastiska upplevelser kräver fem gånger så mycket brandbredd som HDTV medan låglatensuppkoppling också är viktigt för att förhindra störningar, hackningar och andra fel.

För att ligga i framkanten av VR behöver digital mediaföretag nå ut till största möjliga publik och samtidigt behålla exceptionell prestanda. Oavsett hur fantastisk en VR-applikation är kan den fortfarande förstöras av en tråkig användarupplevelse. Det faktum att tre fjärdedelar av alla tittare överger en filmtjänst med dålig kvalitet inom fyra minuter ger en fingervisning av den troliga slutanvändarupplevelsen för VR.

För att klara dessa krav behöver digitala mediaföretag som erbjuder VR-upplevelser placera noder för digitalt innehåll så nära de mest tättbefolkade marknaderna som möjligt. Infrastruktur centralt i världens största städer, nära både konsumenter och företag, är avgörande för att minimera latens för maximalt antal användare och rikta in sig på den perfekta plattformen för att lagra och distribuera innehåll.

Höga fastighetspriser gör det dyrt för digitala mediaföretag att bygga datacenter mitt i världens största städer – samlokaliserade datacenter är då ett bättre alternativ. Leverantörs- och molnneutrala anläggningar erbjuder säker och skalbar infrastruktur med minimal administration och maximal bekvämlighet

Nordisk uppkoppling

Interxion märker att allt fler kunder väljer att samordna i Norden – det gör det möjligt att rikta in sig på direktåtkomst och samtidigt få lägsta möjliga latens för mediakonsumtion i norra Europa, Ryssland och Baltikum.

För att tillgodose det här växande behovet utökar vi våra lokaler i Köpenhamn och Stockholm med 2 700 kvadratmeter. Stockholm ligger strategiskt som en gateway till Ryssland och Baltikum medan Köpenhamn sammankopplar större delen av Europas GDP på mindre än 30 ms.

Våra nordiska datacenter har flera stora CDN och mer än 100 uppkopplingsleverantörer och försäkrar att digitala mediaföretag har maximal valfrihet och flexibilitet när det gäller både nationell och internationell distribution. Allt det här backas upp av en motståndskraftig och säker miljö med strikta SLA för prestanda och tillgänglighet. Det försäkrar att inget kan störa användarupplevelsen.

Med rätt datacenterstrategi kan digitala mediaföretag äntligen göra det virtuella till verklighet. Läs vårt whitepaper om IoT och se hur Interxion kan hjälpa ditt företag att skapa en smidig digital mediaupplevelse med överlägsen uppkoppling i hjärtat av Norden.