Nyheter

Dansk Internet exchange ingår avtal med Interxion

INTERXION HOLDING NV, (NYSE: INXN), en ledande leverantör av operatörsneutral colocation och datacentertjänster, har ingått ett avtal med den danska internet exchange, DIX, om en etablering av DIX andra nationella internetknutpunkt i Interxions datacenter i Köpenhamn.

Sedan år 1994 har DIX på DTU (Danmarks Tekniske Universitet) i Lyngby varit Danmarks enda officiella knutpunkt för utbyte av internettrafik. Avtalet mellan DIX och Interxion innebär med andra ord att både existerande och blivande medlemmar av DIX nu får ett alternativ i Interxions datacenter i Köpenhamn. Bakom DIX står UNI-C, en styrelse som hör under det danska undervisningsministeriet.

  • Vi har alltid betraktat det som viktigt att internet i Danmark inte till 100 % blir beroende av DIX. Bland annat därför kräver vi att användarna på DIX också har andra anslutningar, för att säkra redundansen. Nu etablerar vi själva en alternativ och redundant lösning i och med vår nya DIX hos Interxion i Köpenhamn, säger Martin Bech, underdirektör på UNI-C.
  • Med cloudtjänster, streaming media, smartphones och de nya möjligheterna med Ipv6, räknar vi med att internettrafiken fortsätter att öka kraftigt. Samtidigt förväntar vi att vårt avtal med Interxion också ökar antalet DIX-medlemmar och samtidigt ger en knuff i rätt riktning till den generella växten av DIX-trafik.
  • Samarbete mellan våra kunder är en viktig del av vårt arbete, och vi har ingått avtal med drygt 25 carriers och ISP:s som levererar trafik till andra kunder och till varandra. Vårt samarbete med DIX betyder att vi nu kan skapa en unik miljö för dessa kunder som får fler snabba, direkta och ekonomiskt förnuftiga internetförbindelser till sina lösningar. Ju mer trafik, desto större fördelar. Vi förväntar därmed en tillväxt av kunder inom hosting, cloud och streaming media, berättar Peder Bank, VD för Interxion Nordic.
  • Vi har samarbetat med internet exchanges i över 10 år, och vi är stolta över att ha bidragit till den grundläggande infrastruktur som har möjliggjort internet som vi känner det i dag.

I och med DIX-avtalen samarbetar Interxion nu med 19 av Europas ledande internet exchanges, vilket ger access till över 2 000 internetleverantörer. Det ger våra kunder en unik och ekonomiskt förnuftig peering samt tillgång till kunder i hela Europa, förklarar Kevin Dean, marknadsansvarig hos Interxion.

Om DIX
DIX är Danmarks största internet exchange. Den startades år 1994 med syftet att främja användningen av datakommunikation genom utbyte av datatrafik mellan danska ISP:s. Då, som nu, önskade man att främja kortare svarstider samt minska kostnaderna för datautväxling genom peering-avtal.

De flesta danska internetleverantörer är medlem av DIX, som har omkring 50 medlemmar totalt. Det är UNI-C som äger och driver DIX. UNI-C är en styrelse som hör under undervisningsministeriet i Danmark, och som driver en rad nätverk och IT-tjänster för offentliga företag och myndigheter.

Läs mera: http://www.dix.dk/.